22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen is a boldog anyalét? – tabuk nélkül

22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen is a boldog anyalét? – tabuk nélkül

Az anyasági tabukat feszegető kötet jelent meg nemrégiben, ráadásul egy érdi kétgyermekes anyuka tollából, saját tapasztalatai alapján. Kovács Kornélia: Anyaság a csillámpónin túl című könyve nem egy szokványos gyermeknevelési szakkönyv, nem kézikönyv és a legkevésbé sem használati utasítás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy nő, aki mostanság szül, kapkodhatja a fejét a nagy információáradatban. Minden héten újabb és újabb szenzációs gyereknevelési könyvek jelennek meg, amelyek megmondják a tutit, mit, mikor, hogyan kell, és hogyan nem kell, sőt tilos csinálni a gyerekkel. És amikor már tényleg ott van testi-lelki valójában a kisember az ölünkben, csak nem akar semmi sem úgy sikerülni, mint ahogy az a nagykönyvben le van írva. Egyik nagykönyvben sem. Ilyenkor jöhet a nagy felismerés: valami gond van velünk, és valószínűleg a világ legrosszabb anyái vagyunk. Aztán később az, hogy talán nem is bennünk van a hiba. De hogy eddig eljussunk, kellene az, hogy ne megvető kommenteket kapjunk a közösségi oldalakon vagy felnyársaló tekinteteket a játszótéren, ha épp szóba hozzuk gondjainkat. Vagy legalább lenne egy könyv, ami éppen ezzel foglalkozna. Az utóbbit most már kipipálhatjuk. 

– Azt tapasztaltam, hogy sok helyen csak a mellébeszélés megy, és elbagatellizáljuk ezeket a dolgokat. Nem illik beszélni róluk, mert ha panaszkodni szeretnél, akkor rád szólnak, hogy ne panaszkodjál, ezt akartad, legyél boldog, van gyereked – meséli Kornélia, miért vágott bele a könyvírásba – Nagyon sokszor találkoztam megmondó emberekkel, és közben senki nem jött oda, hogy figyelj, teljesen természetes az, amit érzel, mert a legtöbb anya átesik ezen. Pedig ezt fontos lenne tudnia mindenkinek, hogy ne tartsa magát rossz anyának csak amiatt, mert nem vagyunk maradéktalanul boldogok.

Hogy mennyire hiánypótló is a könyv, azt egyetlen fejezete is képes bebizonyítani. Ennek a címe: „Egyedül”, de nem a szitokszóra koptatott baby bluesról szól, hanem arról, mi van akkor, ha az anya egyedül marad a gyerekneveléssel. Kornélia bevallja, hogy őt is egyedül nevelte édesanyja, miután apja magára hagyta akkor várandós édesanyját. És sajnos vagy nem sajnos, de a statisztikák szerint minden 2. anya –a volt férj hozzáállásától függően – teljesen vagy majdnem teljesen egyedül marad a gyerekneveléssel. Amit azonban egyedül is lehet jól csinálni.

Kornélia szerint a könyve főleg friss anyukáknak jön jól a gyerkőc egyéves koráig, de kapott visszajelzést már egy nagyobb gyereket nevelő anyukától is, aki azt mondta, jó volt nosztalgiáznia kicsit, és a helyére került sok minden benne a régi dolgokból. Sőt, a szerző azoknak is sok szeretettel ajánlja a könyvet, akik kapcsolatban állnak anyukákkal, és szeretnék kicsit átérezni a vívódásaikat.

A szerző az Érd FM 101.3-nak adott interjút a könyvről:


További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email