anyasag_csillamponin_tul_konyv1_191106

Milyen is a boldog anyalét? – tabuk nélkül

Az anyasági tabukat feszegető kötet jelent meg nemrégiben, ráadásul egy érdi kétgyermekes anyuka tollából, saját tapasztalatai alapján. Kovács Kornélia: Anyaság a csillámpónin túl című könyve nem egy szokványos gyermeknevelési szakkönyv, nem kézikönyv és a legkevésbé sem használati utasítás.

Egy nő, aki mostanság szül, kapkodhatja a fejét a nagy információáradatban. Minden héten újabb és újabb szenzációs gyereknevelési könyvek jelennek meg, amelyek megmondják a tutit, mit, mikor, hogyan kell, és hogyan nem kell, sőt tilos csinálni a gyerekkel. És amikor már tényleg ott van testi-lelki valójában a kisember az ölünkben, csak nem akar semmi sem úgy sikerülni, mint ahogy az a nagykönyvben le van írva. Egyik nagykönyvben sem. Ilyenkor jöhet a nagy felismerés: valami gond van velünk, és valószínűleg a világ legrosszabb anyái vagyunk. Aztán később az, hogy talán nem is bennünk van a hiba. De hogy eddig eljussunk, kellene az, hogy ne megvető kommenteket kapjunk a közösségi oldalakon vagy felnyársaló tekinteteket a játszótéren, ha épp szóba hozzuk gondjainkat. Vagy legalább lenne egy könyv, ami éppen ezzel foglalkozna. Az utóbbit most már kipipálhatjuk. 

– Azt tapasztaltam, hogy sok helyen csak a mellébeszélés megy, és elbagatellizáljuk ezeket a dolgokat. Nem illik beszélni róluk, mert ha panaszkodni szeretnél, akkor rád szólnak, hogy ne panaszkodjál, ezt akartad, legyél boldog, van gyereked – meséli Kornélia, miért vágott bele a könyvírásba – Nagyon sokszor találkoztam megmondó emberekkel, és közben senki nem jött oda, hogy figyelj, teljesen természetes az, amit érzel, mert a legtöbb anya átesik ezen. Pedig ezt fontos lenne tudnia mindenkinek, hogy ne tartsa magát rossz anyának csak amiatt, mert nem vagyunk maradéktalanul boldogok.

Hogy mennyire hiánypótló is a könyv, azt egyetlen fejezete is képes bebizonyítani. Ennek a címe: „Egyedül”, de nem a szitokszóra koptatott baby bluesról szól, hanem arról, mi van akkor, ha az anya egyedül marad a gyerekneveléssel. Kornélia bevallja, hogy őt is egyedül nevelte édesanyja, miután apja magára hagyta akkor várandós édesanyját. És sajnos vagy nem sajnos, de a statisztikák szerint minden 2. anya –a volt férj hozzáállásától függően – teljesen vagy majdnem teljesen egyedül marad a gyerekneveléssel. Amit azonban egyedül is lehet jól csinálni.

Kornélia szerint a könyve főleg friss anyukáknak jön jól a gyerkőc egyéves koráig, de kapott visszajelzést már egy nagyobb gyereket nevelő anyukától is, aki azt mondta, jó volt nosztalgiáznia kicsit, és a helyére került sok minden benne a régi dolgokból. Sőt, a szerző azoknak is sok szeretettel ajánlja a könyvet, akik kapcsolatban állnak anyukákkal, és szeretnék kicsit átérezni a vívódásaikat.

A szerző az Érd FM 101.3-nak adott interjút a könyvről:


További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email