22_03_29_erdmost_nincskep

Süni riadó

22_03_29_erdmost_nincskep

Süni riadó

Sorra szállnak fel a füstök Érd kertjeiből, de miközben elégetjük az avart vagy a levágott ágakat, ne feledkezzünk el azokról a kis vagy nagyobbacska almaméretű gombócokról sem, akik már téli álmukat alusszák a gallyak között. A sünökről van szó, akik sokszor sajnos az avarégetés áldozatává válnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Közben ott vannak a kicsik is, akik még nem érték el az ideális súlyt, hogy téli álomba merüljenek. Hogyan segíthetünk, vagy hogyan menthetjük meg őket ilyenkor? Petró Krisztinát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagját kérdeztük erről az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában.

Krisztina elmondta, hogy a sünök közül először a hímek, aztán a nőstények és a legvégén, november elején a kicsik mennek el téli álmot aludni, akiknek viszont előtte el kellene érniük a 60dkg-ot ahhoz, hogy túléljék a telet. Ha ennél sokkal kisebb sünt találunk, akkor lehet riadóztatni Krisztinát (0620-958-3813), illetve a Fővárosi Állatkert mellett található Holnemvolt Várban működő Sünispotályban is le lehet őket adni, illetve, ha elnevezték a talált sünt, akkor később, tavasszal, szabadon engedés után, tovább is lehet követni a sorsát. 

Krisztina arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy szabad kézzel sose nyúljunk sünökhöz, nemcsak azért, mert szúrnak, hanem mert haraphatnak is, illetve betegséget is terjeszthetnek, illetve bolha vagy kullancs is lehet rajtuk. Sőt, nem szabad otthon sem tartani őket (nem az állatkereskedésekben kapható afrikai törpesünökről van most szó), hiszen védett állatok. 

Ha pedig a kerti (zöld) hulladékot mindenképpen el akarjuk égetni, akkor forgassuk át azt, hátha találunk benne alvó vagy alvásra készülő sünöket, nehogy véletlenül ők is máglyára kerüljenek.


További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email