22_03_29_erdmost_nincskep

Memória frissen tartása időskorban

22_03_29_erdmost_nincskep

Memória frissen tartása időskorban

A Szenior Akadémia őszi szemeszterének legutóbbi előadásán a memóriatréning volt terítéken, a koncentráció javításáról, az agy frissen tartásáról volt szó. A művelődési központ megtelt érdeklődőkkel, akiknek Janzsóné Bolyóczki Éva memóriatréner mutatott gyakorlatokat a memória javítására.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szepes Gyula Művelődési Központ megtelt a szépkorúakkal, akik olyan otthon is végezhető gyakorlatokat ismerhettek meg, amik gyorsítják a gondolkodást, fejlesztik a memóriát. Az előadás egyből érdekes és hasznos, otthon is végezhető gyakorlatok bemutatásával indult, voltak szójátékok, illetve régi meséket kellett felismernie az időseknek, majd azt is felidézni, a kivetítő melyik szegletében melyik mese fotója szerepelt.

– Nagyon fontos, hogy mi történik velünk, ahogy idősödünk, mitől van az, hogy a memóriánkkal problémák alakulnak ki és mit lehet ez ellen tenni. Ahogy az emberek nyugdíjba mennek, egyre kevésbé lesznek leterhelve, és habár önmagukra ilyenkor sokkal több idő jut, az agy problémáival gyakran nem törődnek. Azt azonban sokan érzékelik, hogy már nem a régi a memóriájuk, arra viszont kevesen gondolnak, hogy milyen könnyedén lehet kihívás elé állítani a memóriát – meséli lapunknak Janzsóné Bolyóczki Éva, aki azt is hozzáteszi, hogy a memóriát nem veszítjük el a kor előrehaladtával, hanem az információk felidézése jelenti a gondot és az, hogy lelassul a gondolkodás.

A résztvevő nyugdíjasok meglepően aktívak voltak és jól vizsgáztak a különféle feladatokon. Együtt próbálkoztak azokkal a gyakorlatokkal, amik során mindkét kezükkel egyszerre kellett írni, vagy éppen különböző ábrákat rajzolni egyidőben. Amellett, hogy nagyon hasznos gyakorlatokat ismerhettek meg, amelyek a koncentrációt javítják, nagyokat nevettek azon is, hogy ki mennyire rontja el a nem domináns kezével a játékot.

– A memóriatréningeken olyan játékokat mutatok be, ami élvezetes, nem megoldhatatlan, mégis kihívás elé állítja a memóriát. A gyakorlatok általában ahhoz hasonlóak, amiket gyerekeknek adnak a memória fejlesztésére. Ezek során azt is tesztelni tudjuk, hogy jönnek elő a szavak egy-egy szójáték alkalmával. Az előadáson a kézírás fontosságáról is beszéltünk, hogy érdemes a domináns kezünk mellett a másik kezünket is használni az íráshoz. Erre is remek gyakorlatok vannak, a tükörírás is másféle gondolkodást igényel, más területét mozgatja meg az agynak. Az is jó gyakorlat, ha egyszerre próbálunk írni a két kezünkkel, vagy különböző ábrákat rajzolunk. Az idősödés folyamata éppen a kognitív képességeket és a koncentrációt érinti, így ezek a feladatok frissen tartanak – hangsúlyozta tudósítónknak az előadó. 

Janzsóné Bolyóczki Éva azt is hangsúlyozta, hogy az időseknek a számítógéptől sem érdemes idegenkedniük: olyan játékokat érdemes kipróbálni, amiket akár otthon, egyedül is alkalom nyílik használni. Természetesen a beszélgetés, a kapcsolatok tartják leginkább frissen az agyat, így nem szabad begubózni, társaságban pedig kártyajátékokkal és társasjátékokkal is lehet próbálkozni. 
A Szenior Akadémia őszi szemeszterének következő előadása október 30-án, szerdán, 15 órától lesz a művelődési központban és ezúttal a téma a Mediáció a családban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email