22_03_29_erdmost_nincskep

Új gyalogos-átkelőhelyek épülnek Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Új gyalogos-átkelőhelyek épülnek Érden

Új gyalogos-átkelőhelyek, azaz zebrák épülnek Érden a jövőben, többek közt a Modern Városok Program keretéből. Van, amit most terveznek majd meg, más átkelők már 2020. első felében elkészülnek – adta hírül közösségi oldalán Bács István alpolgármester, aki új átkelőhelyeket nevezett meg posztjában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítésének feltételeit jogszabályok határozzák meg. Miután a Városüzemeltetési Iroda szakmai előkészítés után dönt róla, hova érdemes gyalogos-átkelőhelyet létesíteni, a kijelölést kezdeményezni kell az illetékes Közlekedési Hatóságnál.

Az eljárás keretében a Közlekedési Hatóság többek között megvizsgálja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely megfelelő távolságról látható-e; a megvilágítás mértéke, szegélyek magassága megfelelő-e. Amennyiben a gyalogos-átkelőhely pontos helyszíne meghatározásra kerül, el kell készíttetni a kiviteli terveket (útépítés, forgalomtechnika, közvilágítás, stb.).

A tervek Közlekedési Hatóság általi jóváhagyása után lehet a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek létesítését végrehajtani az engedélyben meghatározott feltételek szerint. A fentiekre való tekintettel, valamint a rendelkezésre álló fedezet  figyelembevételével a 2019. évi költségvetésben összesen tíz gyalogos-átkelőhely létesítése került betervezésre. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztállyal közösen megtartott bejárásán ebből nyolc átkelőhely került kijelölésre.

Ezt követően a hivatal az alábbi gyalogos-átkelőhelyek tervezésére indított el közbeszerzési pályáztatást:

Balatoni út – Nőszirom utca – Napvirág utca – Lótusz utca

Kutyavári utca – Kamilla utca

Szent István út – Rákóczi utca

Elöljáró utca – Hivatalnok utca

Bagoly utca – Harkály utca

Karolina utca – Felső utca (Érdi Szakrendelő oldala)

Alsó utca – Edit utca

 

A Modern Városok Program keretében megvalósuló csomópontépítésekhez kapcsolódóan is szerepel több gyalogos-átkelőhely létesítése. Tervezés, engedélyeztetés alatt vannak a következők:

Zámori út – Vadlúd utca

Zámori út – Fehérvári út

Törökbálinti út – Szövő utca – Folyondár utca

Törökbálinti út – Felsővölgyi út – Tetőfedő utca

Sóskúti út – Szovátai utca – Fűtő utca

Tárnoki út – Ürmös utca – Csaba utca

Szent István út – Kossuth Lajos utca

 

Végezetül vannak olyan  csomópontok, amelyekre  már kivitelezési szerződést is kötöttek, mely tartalmazza a gyalogos-átkelőhelyek létesítését is. Ezek 2020. első felében elkészülnek:

Velencei út – Elöljáró utca 3 db

Riminyáki út – Gellért utca 2 db

Diósdi út – Csaba utca 2 db

Felső utca Soós pékség 2 db

 

Leghosszabb feladat a Tompa Mihály–Bethlen Gábor–Érd-felső között létesítendő gyalogos-átkelőhely előkészítése volt. Itt többszöri HÉSZ-módosítás és az érintett magáningatlan tulajdonosával történő megegyezés után már van lehetőség a fent ismertetett folyamat elkezdésére, hiszen eddig még gyalogjárdának sem volt hely az egyik oldalon, nemhogy szabályos átkelőnek – zárja bejegyzését Bács István.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email