grecso_balogh_190910_7

Zenés-prózai desszertek a színpadon

Hagyományosan, a jazz és irodalom találkozásával vette kezdetét az V. Érdi Jazz Fesztivál telt ház előtt a Szepes Gyula Művelődési Központban. Balogh Kálmán cimbalomművész és Grecsó Krisztián költő, író, dalszövegíró és zenész produkciója után szem nem maradt szárazon a közönség soraiban.

Az ilyen produkciók esetében az a fontos, hogy a zenész mennyire tud improvizálni, mondta el Grecsó Krisztián az előadás után az Érd TV kérdésére. Balogh Kálmánnak pedig nagy tapasztalata van már ebben, hiszen rengetegszer kísérte cimbalomján költők, írók felolvasásait. A zenész úgy tartja, hogy improvizatív zenével lehet reagálni érzelmileg, értelmileg egy történetre.

Grecsó sziporkázott a színpadon, olvasott fel legutóbbi regényéből, a Verából és persze a Harminc év napsütésből is megosztotta a hallgatókkal gyerekkori emlékeit, nevezetesen, hogy milyen is volt édesanyja első süteménye, illetve hogy mi a legfinomabb szilvalekvár legfőbb hozzávalója. A nézők és hallgatók egyfolytában törölgethették könnyeiket hol a meghatódottságtól, vagy az önfeledet, felszabadult nevetéstől. Balogh Kálmán pedig érzékenyen reagált az írások hangulatára, játékosságára, és abszolút egy zenei, érzelmi hullámhosszon működött a szerzővel. Nagyszerű hangulatban kezdődött tehát az V. Érdi Jazz fesztivál, ahogy azt az egyik néző, (D. É.) a fesztivál közösségi oldalán megjegyezte: 

Tegnap megmártózhattunk a múltban, a gyerekkorunkban, ehettünk Anyánk Ischleréből, ránk szakadt az édes emlékezet. És szólt a cimbalom, kitörve a népzene csodás kalitkájából, hogy elmondja, amit nem csak szavakkal lehet. Így találkozott össze hang és szó, egybefonódva, hogy kifejezze egy magasabb dimenzióban azt, amit mi, a hétköznapi Verák érzünk.

Ma este 7 órakor Tóth Viktor altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető koncertjével folytatódik az V. Érdi Jazz Fesztivál a Szepesben, ahol a közönség beavatást nyerhet a jazz történetébe, stílusjegyeibe, hogy könnyebben meg is érthesse azt. 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email