22_03_29_erdmost_nincskep

Egy hét, ami összehoz minket

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy hét, ami összehoz minket

Az Érdi Napoknak és az ÉNFesztnek több évtizedes hagyománya van a városban, ugyanakkor évről évre megújul, és vonzó programokat kínál. T. Mészáros András polgármesterrel és Lázár Evelin diákpolgármesterrel beszélgettünk arról, milyen szerepet tölt be ez a rendezvénysorozat a város életében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Mekkora szerepe, milyen hagyománya van az Érdi Napok kulturális rendezvénysorozatának?

T. Mészáros András: – Az Érdi Napok közel harmincéves múltra tekinthet viszsza: változó néven és tartalommal, de minden évben megrendezték, bemutatva a város kulturális és sportéletét, szolgáltatóit. Azért is fontos ez a programsorozat, mert Érdre 1990 óta évente 1000–1200 ember költözik, akik így jobban megismerhetik városunk kulturális életét. Az Érdi Napok mai arculata hosszú évek alatt alakult ki. Volt, hogy többhetesre szervezték; azért rövidítettük le, hogy minél sűrűbb programokat kínáljon az a kilenc­tíz nap, amelyen az érdi szervezetek, intézmények bemutatkoznak a lakosságnak.

– Van-e célközönsége az Érdi Napoknak, kiknek szól ez a rendezvénysorozat?

T. Mészáros András: – A legkisebbektől az idősebbekig minden korosztálynak. Városunk több intézménye, szervezete kínál programokat ezen a héten: a könyvtár író­olvasó találkozókat, kulturális és gyermekprogramokat szervez, a Magyar Földrajzi Múzeum családi délutánra várja a felnőtteket és a gyerekeket, szeptember első hetében pedig egy mindenki számára látogatható konferenciára várják az érdieket. A Szepes Gyula Művelődési Központ mint szervező és a kulturális tevékenység érdi központja jelenik meg az Érdi Napokon. Idén sem maradhat el a Jazz Fesztivál, valamint a szüreti mulatság; a programot kiállításmegnyitók, jótékonysági futás, modellautó­kiállítás, szerelőverseny, anyatejes ünnepség, nyitott műhely program színesíti, az ÉNFeszten pedig az ismert zenekaroktól a helyi sportegyesületekig számtalan előadóval találkozhat a közönség.

– A 15–20 évesek számára melyek a legvonzóbb programok?

Lázár Evelin: – Az Érdi Napok nyitófesztiválján, az ÉNFeszten a Wellhello lehet a favorit, hiszen ez napjaink egyik legismertebb hazai zenekara, amit nemcsak a fiatalok szeretnek: az idősebb korosztály is jót bulizhat a koncertjükön. A Hősök és a The Biebers is a népszerű együttesek közé tartozik, biztos vagyok benne, hogy az ő koncertjeikre is nagyon sokan jönnek el.

– Az Érdi Ifjúsági Önkormányzat részt vett-e valamilyen módon a szervezésben, itt lesztek-e a nyitófesztiválon?

Lázár Evelin: – Az előző diákpolgármester, Fodor Enikő ötlete volt annak idején, hogy a Wellhello jöjjön el Érdre, amit a városvezetés és a szervező művelődési központ is felkarolt. Persze mi, a következő ifjúsági önkormányzat tagjai is nagyon támogattuk az ötletet. Magában a szervezésben nem vettünk részt, de a népszerűsítésben igen: szeretnénk minél több diáktársunk figyelmét felhívni az ÉNFeszt programjaira.

– Ha az Érdi Napok hetét és nem csak a nyitófesztivált tekintjük, van-e még olyan rendezvény, amit fontosnak tartotok a fiatalok szempontjából? Hiszen lesz szüreti mulatság az Animal Cannibals fellépésével és egy Jazz Fesztivál is. Ez utóbbi mennyire lehet vonzó a te korosztályod számára?

Lázár Evelin: – Ahogy a felnőtteknek, úgy a fiataloknak is nagyon sokrétű a zenei ízlése, ráadásul Érden a diákok nagy része tanul valamilyen hangszeren játszani. Biztos vagyok benne, hogy sokan közülük elláto
gatnak a Jazz Fesztivál programjaira is.

– Az író-olvasó találkozók mennyire szólíthatják meg a te korosztályodat?

Lázár Evelin: – A gimnazista éveik végén járó diákok fogékonyak már erre, és a gyermek­, illetve ifjúsági könyveket író Dóka Péter író­olvasó találkozója a kisebbek számára is vonzó lehet.

– Lesz egy sportos program is: a Fészek Gyermekvédő Egyesület jótékonysági futást szervez az általuk működtetett Gyermekek Átmeneti Otthona javára. Képviseltetitek-e majd magatokat ezen a rendezvényen?

Lázár Evelin: – Ez egy nagyon jó kezdeményezés, remélem, részt tudunk majd venni rajta. A nyári szünet után augusztusban találkozom újra az Ifjúsági Önkormányzat tagjaival, akkor beszélünk majd erről is.

– Ha egy-két mondatban kellene összefoglalnod, miért ajánlanád az ÉNFesztet, illetve az Érdi Napokat a kortársaidnak?

Lázár Evelin: – Ez egy tökéletes nyárzáró program; a nyaralásokról már mindenki hazatért, de az iskolai hajtás még nem kezdődött meg. Nagyon jó lenne, ha minél több érdi diák együtt szórakozhatna. Olyan programok, koncertek lesznek, amelyek iránt nagyon sokan érdeklődnek, és úgy érzem, ez öszszehozhatja az érdi fiatalokat. Nagyon örülnék annak, ha minél több ismerőssel találkoznék.

– Számít-e a fiataloknak az, hogy ez a rendezvény, a nyári fesztiválokkal ellentétben, ingyenes, és ráadásul utazni sem kell érte?

Lázár Evelin: – Mindenképpen. Egy diáknak nem könnyű eljutni manapság egy­-egy ilyen koncertre, fesztiválra – megvan a maga ára. Nagyon jó, hogy itt helyben tudunk együtt lenni és jól érezni magunkat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email