22_03_29_erdmost_nincskep

Fogas kérdések

22_03_29_erdmost_nincskep

Fogas kérdések

Az egészségügyi világnap alkalmából a Kutyavári Tagóvodában Dr. Volomné Varga Marianna klinikai nyelvész, és myofunkcionális szaktanácsadó tartott előadást a gyermekeket érintő legfontosabb fogas kérdésekről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szoptatás elmaradása, a cumizás, az ujjszopás vagy a cumisüveg használata, a kevés rágás, a szájlégzés mind gyengítheti a száj és nyelvizmokat, ami felelős lehet azért, hogy tág legyen a fogív, és fejlődni tudjon az állcsont. A szakember szerint nem szabad elbagatellizálni ezeket a gondokat, ha ugyanis nem fejlődik rendesen a fogív és az állcsont, a 20 tejfogat felváltó 28, vagy bölcsességfogakkal együtt 32 maradandó fog torlódhat majd, ami az egész testünk egészségére is kihathat, nemcsak a fogakéra.

– A szülők hajlamosak azt képzelni, hogy a szabályos fogazat örökletes dolog. Tehát ugyanúgy, ahogy a gyönyörű szép szemeket, az izomzatot, az elálló füleket, stb. a szüleitől vagy a nagyszüleitől örökli a gyermek, ugyanúgy örökli meg ősei fogazatát is, de ez nem teljesen így van, a genetika csak 10%-ban határozza meg, hogy valakinek milyen a fogazata.

-Akkor vajon min múlik a fogak milyensége?

-Sok tényezőn. A tápláláson és táplálkozáson, azaz volt-e szoptatás (,mert attól megerősödik a nyelv is, az ajakizom is, tehát nagyon jó hatása van az egészséges arcfejlődésre), aztán rág-e eleget, jól nyel-e. Különféle szokásokon keresztül: cumizott-e, szopta-e az ujját, a pelenka csücskét, rágta-e a körmét. Milyenek a légzési funkciók, szájlégző-e, tehát zárva van-e a szája vagy nyitva van légzés közben és hol van a nyelve, felül, ahol lennie kellene ilyenkor vagy lent. illetve hogy jól képzi-e a hangokat. Ahhoz, hogy normálisan fejlődjön az állcsont, ahhoz fent kellene lennie a nyelvnek. Ezzel szemben a gyerekek 70-90%-ának 5 évesen szájlégzése van, de a szülők sok esetben csak a maradandó fogak kibújásakor viszik el ezzel a problémával a fogorvoshoz őket. Az tehát, hogy szabálytalan a fogazat főleg két dolog miatt szokott kialakulni: nem megfelelő az arcfejlődés, ezért kicsi a hely a fogak számára, vagy pedig rossz izomerők rossz helyzetbe tolják a fogakat, ez akkor tud bekövetkezni, ha a nyelv „nincs a helyén” és az ajak nincs zárva. Kívülről az ajak, belülről pedig a nyelv formálja a fogívet.

– A szoptatás arra is jó, hogy jól fejlődjön az állkapocs, az ajak és a nyelv, de mi a helyzet szoptatás után? Mit érdemes akkor tenni a fogak egészségéért?

– A szoptatás után pohárból igyon a gyerek, ne csőrös pohárból vagy cumisüvegből. A legfontosabb pedig, hogy attól kezdve, hogy van foga: rágjon, méghozzá mindkét oldalon, mert enélkül nem tud megfelelően fejlődni az állcsont. 

– Mi a helyzet a szájlégzéssel?

– A szájnak az evésen, iváson és beszéden kívül mindig zárva kellene lennie. Ha ez nem így van, akkor beszélhetünk szájlégzésről, ami nem csak a fogakra lehet káros, de az általános egészségünkre is. Hiszen ilyenkor melegítetlenül, tisztítatlanul, szárazon éri el a levegő a torokmandulákat, ezért gyakrabban betegszünk meg, nagyobb lehet a torokmandulánk, mert állandóan próbál megküzdeni az ott lévő bacikkal. Bizonyos betegségek kialakulását is elősegítheti, mint például a diabétesz. Ilyenkor több levegőt veszünk, összeszűkülne az erek, az érösszehúzódások miatt pedig oxigénhiányos lesz az agy.  A szájlégző gyerek tipikusan a „sajtkukac”, aki nem tud megülni a helyén, sokszor ráfogják, hogy hiperaktív. Pedig nem erről van szó. 

Az arcfejlődés és a fogazat szempontjából amiatt, hogy „leesik” az álla az állandóan nyitott szájtól, a nyelv is lekerül, nem tud növekedni megfelelően az állcsont, nem lesz elég hely a maradandó fogaknak, így alakulhat ki fogtorlódás és tipikusan ennek a számlájára írható a hosszúkás, keskeny arc is.

– Hogyan szüntethető meg a szájlégzés?

– Először is meg kell szüntetni az akadályokat, ha vannak. Ha ott van egy nagy orrmandula, akkor azt ki kell vetetni. Ha allergiás, akkor kezelni kell. Buteyko dolgozta ki azt a légzésterápiát, amivel vissza lehet szoktatni az embereket a normális, orron át történő belégzésre.

– MI jelenthet még problémát?

– A másik problémakör, hogy a gyerekek egy része rosszul nyel. Ezt úgy lehet megfigyelni, hogy nyelés közben, nemcsak az ádámcsutka, hanem az arc izmai is mozognak.

Hogyan mozdulhat el a fog?

– Ahhoz, hogy egy elülső fog elmozduljon, 1,7 g nyomóerő szükséges. Ehhez képest az ajkak 100 -300 g, a nyelv pedig akár 500 grammnyi nyomóerőt is ki tudnak fejteni. A cumisüveg cumija és az ujjszopás miatt tud kialakulni a nyelvlökéses nyelés, mert a cumi akadályt képez, és ahol kicsúszik a nyelv, elől vagy oldalt, ott nyitja meg a harapást. Ezek a gyerekek hiába kapnak fogszabályozást, ha a nyelvlökéses nyelést nem szüntetik meg, akkor újra el fognak mozdulni a fogak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email