22_03_29_erdmost_nincskep

Elindult a lakossági faültetés

22_03_29_erdmost_nincskep

Elindult a lakossági faültetés

Pénteken kezdődött el a közösségi fásítási akció a Papi földeken, elsőként a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola kisdiákjai ültettek fákat és cserjéket. T. Mészáros András polgármester oklevéllel köszöntötte az első résztvevőket, akik rövid előadást is meghallgathattak a terület végleges képéről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd eddigi legnagyobb közösségi faültetési akciójára számos civil szervezet, helyi lakos jelentkezett már és pénteken el is indult a kezdeményezés. A jelentkezőket csoportokban, megjelölt időpontban várják az érdligeti Papi földeken, ahol biztosítják a faültetéshez szükséges eszközöket.

– Most tartunk ott, hogy parkosítjuk a területet, és a Kőrösi Általános Iskolának a diákjai kezdték el a közösségi faültetési akciót. Érd legnagyobb fásítási, zöldítési programja indult el most, amibe bevonjuk az egész lakosságot, bárki jelentkezhet. Az akció egészen április végéig tart.  A végleges állapotot, azt a látványt, amit mi elképzeltünk, nagyjából 10 év múlva érjük majd el. De a lakosság már idén nyár végén, ősz elején birtokba vehetik a sportpályákat, futópályákat – mondta el a program első napján T. Mészáros András polgármester, aki hozzátette, hogy az első fákat az alpolgármesterekkel közösen ültették el, azt követően pedig március 15-én a testvérvárosok képviselői is bekapcsolódtak az akcióba.

A telepítésért felelős Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, Dr. Debreczy Zsolt arról beszélt, hogy a faültetés során egy kicsit mindenki közelebb kerülhet a természethez és valami olyannak a részévé válhat, aminek később a helyiek élvezik a hatásait.
– Egy gigászi munka zajlik itt, ugyanis egy nagyon kötött, agyagos talajon dolgozunk. Ősztől indulhatott el a parkosítás, és hát egy jelentős méretű parkról beszélünk, ugyanis 30 hektárnyi területet kell növényekkel beültetnünk. És ahogy egy kert sem készül el teljesen soha, a munka később is folyni fog, hiszen amint kinő egy fa, ami árnyékot ad, lehet alá ültetni más növényeket is. A jelenleg futó parkosítás április végéig befejeződik, de a munkálatok azért folytatódnak majd – emelte ki Debreczy Zsolt.

– Elkezdtük a gödrök ásását, a faültetést, de nem olyan könnyű ez a munka. A környezetvédelem szempontjából viszont nagyon fontos ez az akció. A Kőrösiből összesen 18-an jöttünk a tanárainkkal együtt – mondta el Tóth Botond, a Kőrösi egyik diákja.

Szombaton is folytatódott a lakossági fásítás, melybe az Érd Médiacentrum munkatársai is bekapcsolódtak.

– Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, hogy a városból mindenki jelentkezhet és besegíthet a faültetésben. Nem is tudom, hogy máshol az országban megvalósult-e már hasonló kezdeményezés. A közösségépítés egy cégen belül is fontos, ezért csatlakoztunk mi is az Érd Médiacentrum munkatársaival az akcióhoz. Másrészt, ha majd 5-10 év múlva kijövünk ide, egész biztos elkezdjük majd keresni, hogy melyik fát ültettük. Remélem, hogy minél többen kijönnek ide, hiszen ez egyben egy nagyon jó buli is – hangsúlyozta Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum vezetője.

Helyiek is eljöttek, sokan gyerekükkel, családjukkal együtt, hiszen a környezet védelmét már gyermekkorban meg kell tanítani.

– Mi itt lakunk a környéken és nagyon örülünk annak, hogy egy parkot hoznak létre, amiben ráadásul mi is ültethetünk a kisfiammal és a feleségemmel. Most megpróbáljuk megjegyezni, hogy melyiket ültettük el – emelte ki Ribár János helyi lakos.

– Meglehetősen jó közösségi eseménynek gondoltuk ezt az egész kezdeményezést. Három cserjét és egy fát ültettünk el, és most próbálunk olyan fotókat készíteni, hogy később is megtaláljuk majd a fánkat. Szeretnénk látni, hogy szép nagyra nőnek ezek a fák – mondta el Papp Péter helyi lakos.

A faültetési akció végén pedig egy oklevéllel is kedveskedtek a résztvevőknek. A további jelentkezőket az erdimodernvarosok@erd.hu címen várják. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email