22_03_29_erdmost_nincskep

Textilvarázslat, avagy mi fán terem a paverpol?

22_03_29_erdmost_nincskep

Textilvarázslat, avagy mi fán terem a paverpol?

Paverpol képekből és szobrokból nyílik kiállítás Érden. Hogy mi a Paverpol? Van, aki textilszobrászatnak hívja, másutt úgy szerepel, mint „olyan technika, amely a kreatív újrahasznosítás jegyében fogant”. Hogy valójában mi, azt döntse el ki-ki kedvére, persze csak miután megcsodálta a Parkvárosi Közösségi Házban rendezett kiállítást, vagy kipróbálta a Parkvárosi Közösségi Házban tartott workshopok egyikén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Textilvarázs – ez címe Rudolf Piroska textilszobrász (paverpol) művész kiállításának, ami szombaton, délután négy órakor nyílik majd a Gépész utcában. Hogy mit is lehet varázsolni maradék textilekből, csipkékből, apróbb dekorációs kellékekből, száraz termésekből a paverpol technika segítségével, arról Piroskával egy szerda délutáni workshopon beszélgettünk, amit az Ófalusi óvodában tartott, érdeklődő óvodapedagógusoknak.

– Ez a technikát egy holland hölgy, Josefine de Roode fejlesztette ki, pár évtizeddel ezelőtt. Lényege a speciális paverpol keményítő és ragasztó, amit természetes anyagokra lehet felhordani, és segítségével különböző hatásokat tudunk elérni. Magyarországon ez a technika körülbelül tíz éve terjedt el. Hivatalos oktatóból talán 100-150 lehet hazánkban – mondta Piroska, aki egy kiállításon találkozott először paverpol képekkel és szobrokkal. A technika nagyon megtetszett neki, és addig keresgélt a világhálón, míg meg nem találta azt a hölgyet, akitől elsajátíthatta. Ennek már két esztendeje.

– Azóta folyamatosan képzem magam, kísérletezek, a különféle rendezvényeken pedig egymástól tanulunk. Önálló kiállításom még nem volt, ez lesz az első, de más tárlatokra már vitték a műveimet – árulta el Piroska, aki 15-20 képet, és ugyanennyi szobrot állít ki szombaton.

Miközben beszélgettünk, a textilszobrász bemutatta a paverpol technika alapjait. Ezt igazából – Piroska szakértői irányítása mellett – nem volt nehéz elsajátítani. Amire szükség volt, az a fantázia, a szín- és arányérzék, no meg a koncepció, hogy mit is szeretnénk létrehozni. Az alkotás folyamata annyiféle részből állt, hogy cseppet sem volt unalmas: anyagválogatás, festés, ragasztás, szárítás, ismét festés… Ami önbizalmat adott, az az, hogy az elrontott részleteket is lehetett javítani. Az eredmény pedig magáért beszélt.

Az első lépések: kiválasztottuk a „hozzávalókat”, azaz képünk alkotóelemeit.

Ezt követően jöhetett az elrendezés, ragasztás.

Száradás után a végső fázis, a festés következett. És a kész alkotások bemutatása:

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email