22_03_29_erdmost_nincskep

A közgyűlés a családtámogatás mellett áll

22_03_29_erdmost_nincskep

A közgyűlés a családtámogatás mellett áll

A márciusi közgyűlésen döntés született többek között a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, valamint a szennyvíziszap komposztáló telep próbaüzemének befejezéséről. Módosult az Ifjúsági Önkormányzat alapokmánya és a képviselő-testület döntött a családtámogatási akcióterv támogatásáról is. Közgyűlési összefoglaló.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

T. Mészáros András polgármester sürgős előterjesztést tett a közgyűlésen, a képviselőknek arról kellett szavazniuk, hogy támogatják-e a családvédelmi akciótervet. A képviselő-testület 13 igen és 4 nem mellett elfogadta az előterjesztést: e szerint támogatják a gyermekvállalást és minden ehhez kapcsolódó jogszabály módosítást, ami a családok életét könnyebbé teszi.

– Különösen fontos ez, hiszen Érd átlagéletkora 40 év, egyre több gyermek van. Országos szinten jellemző a népesség fogyása, míg Érd népessége növekszik, már több mint 68 ezer ember él itt. Megpróbáljuk az intézményhálózatunkat is erre a szintre fejleszteni, ez egy hatalmas feladat a városnak. Úgy érezzük, hogy talán idénre érjük utol magunkat az elmaradt 30-40 év fejlesztéseit illetően, de újabb feladatok hárulnak a városvezetésre. Épp ezért építünk új bölcsődét, épp ezért van jelenleg is folyamatban két vadonatúj óvodaépítési projekt, hogy gond nélkül el tudjuk látni a kötelező feladatainkat a kisgyermekes családok irányába is – emelte ki a döntés kapcsán Bács István alpolgármester.

Pulai Edina képviselő (Mi Hazánk Mozgalom) is a családok védelmének fontosságáról beszélt. Mint mondta, a Mi Hazánk Mozgalom minden esetben támogatja a magyar családok védelméről szóló intézkedéseket.

– Én úgy gondolom, hogy eddigi munkám során itt helyben is mindig olyan döntést hoztam és olyan javaslatokat tettem, ami ezt tükrözi. Egyetértünk azokkal a törekvésekkel, amelyek támogatják a magyar családokat. Nagyon fontos számunkra az – és ezt többször hangsúlyoztuk – hogy nem a bevándorlásban látjuk Magyarország, illetve Európa jövőjét, hanem saját magyar műveltségünkben, illetve keresztény kultúránkban – hangsúlyozta a képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a mozgalom a továbbiakban is azon dolgozik, hogy a demográfiával kapcsolatos problémákra komolyabb intézkedéseket dolgozzon ki.

Havasi Márta (MSZP-DK-EGYÜTT) a közgyűlési előterjesztés kapcsán kiemelte, hogy „nem a családvédelmi akciótervről volt szó, hanem egy politikai hűségnyilatkozatról”.

– Arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a rendszer, amit legalábbis belőle ismerünk, ismét a jobb helyzetben lévő családoknak nyújt segítséget. Holott határozott meggyőződésem, hogy gyerek és gyerek között nincs különbség. Mindenkinek meg kell adni az esélyt, az esélyegyenlőséget biztosítani kell – mondta el a képviselő.

A napirendi pontok között szerepelt egy javaslat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról. A képviselő-testület a javaslatot 12 igen és 4 nem mellett elfogadta.

– A bölcsődei ellátás térítésköteles, ellenben rengeteg olyan korlátozó tényező van, amelyik ennek a költségtérítésnek a felső határát meghúzza, például, hogy a családon belüli egy főre jutó jövedelemnek a 25%-ánál ez az összeg nem lehet magasabb. Ugyanakkor a rászorulók sem kötelesek fizetni a bölcsődei ellátásért, hanem ők alanyi jogon vehetik ezt igénybe. Az idei évben újra kellett kalkulálni a bölcsődei ellátásnak a költségeit, ez azért van, mert növekedtek a munkabérek, növekedett a személyi állomány, az élelmiszernorma, amit egy gyermekre fordítunk, és ebből jött ki egy új eredmény, hogy mennyibe is kerül egy gyermek ellátása egy adott intézményben – mondta el az alpolgármester, aki azt is hozzátette, hogy ez az emelkedés csak azokat érinti, akiknek olyan magas az egy főre jutó jövedelmük, hogy tudnak többet vállalni az ellátás költségeiből.

– A bölcsődei ellátás térítési díja havi 10 ezer forint. Amennyiben – és ez a változás lényege – a bölcsőde például egy nyári felújítás során zárva tart, és a szülő nem kéri a gyermek másik bölcsődében való elhelyezését, tehát nem veszi igénybe a szolgáltatást, akkor ezt a havi összeget nem kell kifizetnie. Így tehát ezekben a hónapokban akár 20-25 ezer forintot is meg lehet spórolni – szerintem ez mindenképpen egy jó döntés ebben a módosításban – mondta el a döntés kapcsán Pulai Edina.

Döntés született a szennyvíziszap komposztáló telep próbaüzemének befejezésével kapcsolatban is.

– Ebben a hónapban zárult le a komposztálótelepnek a garanciális fenntartási időszaka, így el kell kezdeni gondolkodni azon, hogy a komposztálótelep milyen formában működjön tovább. A telep működése rentábilis, felhatalmaztuk ezért a polgármestert, hogy az elkövetkező időben folytasson tárgyalásokat, és a hivatal munkatársaival dolgoztassa ki azt a formát, ahogy ez a komposztálótelep a jövőben működni fog. A mai közgyűlési határozat ezeknek a tárgyalásoknak a megkezdéséről szólt – hangsúlyozta Bács István (Fidesz-KDNP).

A közgyűlésen módosították az Ifjúsági Önkormányzat alapokmányát, hogy az immár gimnáziumi képzéssel is kiegészült Marianum iskola diákjai is részt vehessenek a szavazásban. Ennek fényében egy fővel bővült a megválasztható alpolgármesterek és képviselők száma is.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy T. Mészáros András polgármesteri keretéből 650 ezer forintot Bíró András síremlékére fordíthasson.

Elfogadta a testület többek között az Érdi Galéria, a Romics szakrendelő, valamint a Központi Ügyelet 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

A közgyűlésen Kopor Tihamér (Fidesz-KDNP) képviselő szólalt fel a 40-es vasútvonal munkálatainak befejezése kapcsán. A képviselő javasolta, hogy a próbaüzemet követően szervezzenek lakossági fórumot a MÁV-val közösen, hogy az itt lakók elmondhassák igényeiket és akár olyan vonatok érdi megállásáról is érdemes volna tárgyalni, amelyek jelenleg csak áthaladnak a városon.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email