22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb részletek a családvédelmi akciótervről

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb részletek a családvédelmi akciótervről

A kormány pénteken benyújtja a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek, és ennek kapcsán újabb részletek jelentek meg az intézkedésekről a Magyar Közlönyben – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Simó Károly, az Érdi Fidesz szóvivője. A tájékoztatón szó esett még a március 15-ei városi ünnepségről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A kormány benyújtja a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek, elindult a jogszabályalkotási folyamat ezzel kapcsolatban. A törvénytervezet középpontjában a család támogatása áll – kezdte sajtótájékoztatóját Simó Károly, az Érdi Fidesz szóvivője. 

Hozzátette: „2012 óta a gyerekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett, a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ennek realizálódásához. Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami a GDP 4,8 százaléka.”

Simó Károly a családvédelmi akcióterv egyes intézkedéseinek részleteiről is tájékoztatást adott. A kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a július elsejével életbe lépő négy új intézkedés – a babaváró támogatás, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítése és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése – részleteit, valamint néhány adminisztratív könnyítést a csok szabályozásában.

A szóvivő a kedvezményes csok kölcsön kapcsán újabb részleteket ismertetett.

– Július elsejétől jelentősen bővül az otthonteremtési program, ugyanis már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel, és a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt. Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésére júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot – emelte ki Simó Károly.

Júliustól az autóvásárlásra is megkapják a kedvezményeket a nagycsaládok: 2,5 millió forint támogatást vehetnek igénybe a legalább három gyermeket nevelő családok új, minimum hétszemélyes személyautó vásárlásához. Ezt a támogatást nem kell előre kifizetnie a családoknak, hanem közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül utalják majd az autókereskedőnek.  

– A 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.  Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak – mondta el az Érdi Fidesz szóvivője.

Simó Károly hozzátette, hogy a helyi ellenzéki képviselők sokadik felszólításra sem nyilatkoztak arról, hogy támogatják-e a családvédelmi intézkedéseket. Emellett sokadik alkalommal vonják ki magukat a városi ünnepségekről is, így március 15-én a városi rendezvénnyel párhuzamosan szerveztek megemlékezést. 

– Felszólítjuk az érdi ellenzéki pártok képviselőit és a hozzájuk csapódott civil aktivistákat, hogy nyilatkozzanak arról, mért nem tudják elviselni, hogy március 15-én az érdi ifjúság képviselője, a diákpolgármester mond beszédet? Vagy testvérvárosaink képviselőinek beszédével van gondjuk? Miért silányítják le az ünnepet pártpolitikai rendezvényre? – hangsúlyozta a szóvivő. 

Simó Károly azt is hozzátette, hogy internetes médiaportálokon megjelent cikkek alapján az érdi ellenzékhez köthető személyek olyan ingatlanmutyira készülnek, amelynek révén – ha egyszer lehetőségük adódna rá – irodaházakat építenének a város alközpontjaiban, így Érdligeten is, a játszótér közelében vagy épp annak a helyén.

– Aggasztó hírek ezek, amelyeket sajnos az tesz hihetővé, hogy az érdi baloldal mindig is a lakóparkok és irodaházak építésének pártján állt, megfosztva ezzel a várost a családias jellegétől. Olyannyira így képzelik el a város jövőjét, hogy a városnak és az itt élőknek valóban életbevágó fejlesztések – mint például az ipari park – létrehozása ellen vannak, amelyek jövőt tervezhetővé és fenntarthatóvá teszik. Felszólítjuk Szűcs Gábort, Varga Illés Leventét és Falusi Ferencet, mint az ellenzék képviselőit, hogy nyilatkozzanak: van-e összefüggés a város gazdaságfejlesztési terveinek akadályozása és aközött, hogy az érdligeti játszótér környezetét évek óta szeretnék átminősíteni, netán beépíteni, amint arról nyilvános blogbejegyzések tanúskodnak – zárta szavait Simó Károly.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email