22_03_29_erdmost_nincskep

Rekreáció, kutatópark, hulladék-újrahasznosítás

22_03_29_erdmost_nincskep

Rekreáció, kutatópark, hulladék-újrahasznosítás

Módosul a Helyi Építési Szabályzat; hulladék-újrahasznosító cég költözhet a Tolmács utcába; szabadidős és tudományos céllal hasznosítaná az önkormányzat a volt honvédségi bázist; két év múlva kiállítás nyílhat Érden a Duna-parton talált rendkívüli numizmatikai leletből - közgyűlési összefoglalónkat olvashatják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Módosul a HÉSZ

A közgyűlés csütörtöki döntése értelmében módosul a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat, több mint tíz részterületen. A legtöbb embert érintő módosítás az, hogy a vegyes rendeltetésű területeken – ezek többnyire a főutak mellett helyezkednek el – a 300 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű épületek esetén megszűnik a lakásszám-korlátozás – tudtuk meg dr. Bács István alpolgármestertől. Mint hozzátette: mostanáig legfeljebb három lakás lehetett egy ingatlanon belül, a többi rendeltetése iroda, üzlet stb. lehetett.

Fejlesztés a Tolmács utcában

A képviselők elfogadtak egy tanulmánytervet, amely egy Tolmács utcai ingatlanegyüttes gazdasági célú fejlesztésére vonatkozik. A területre egy körülbelül százmillió forintos adóerővel rendelkező hulladék-újrahasznosító cég költözne – mint Bács István elmondta, a telephely a legközelebbi lakóövezettől is több mint hatszáz méterre található, az M6-os csomópontjához közel.

Rekreáció és kutatópark

Érd közgyűlése döntött arról, hogy kezdeményezik az állami tulajdonban álló volt honvédségi bázis önkormányzati tulajdonba adását. Mint Pulai Edina, a pénzügyi bizottság elnöke (Mi Hazánk Mozgalom) a testület ülésén elmondta, a területen szabadidős, rekreációs és sportcélokat valósítanának meg, és szeretnének ide telepíteni egy tudás-, illetve kutatóparkot, szerverközpontot. A tulajdonbaadással kapcsolatos költségek az idei büdzsében rendelkezésre állnak – tette hozzá a képviselő.

Szűcs Gábor (MSZP) ezzel kapcsolatban tudósítónknak elmondta: fontosnak tartja, hogy a volt honvédségi ingatlan későbbi hasznosításáról a város dönthet. Azok távlati a tervek, amelyeket megfogalmaztak az előterjesztésben, pozitívumot jelentenek majd a város életében. A hasznosítás mellett fontos az is, hogy a környezeti értékeket is megóvjuk azon a környéken – tette hozzá.

15 milliós keret a civilek támogatására

Döntés született arról is, hogy a büdzsében a civil szervezetek támogatására elkülönített 15 millió forintos összeget az alábbiak szerint osztják fel az egyes keretek között: természet és környezetvédelmi keret 1,5 millió forint; egészségügyi keret 1 millió forint; szociális keret 1 millió forint; kulturális keret 6 millió forint; sport és ifjúsági keret 5 millió forint; közrendvédelmi keret félmillió forint.

Kiállítás születhet a Duna-parti leletből

A képviselők elfogadták a Magyar Földrajzi Múzeum stratégiai tervét. Mint dr. Kubassek János múzeumigazgató a testület ülésén elmondta: terveik közt szerepel egy kiállítás, valamint egy konferencia szervezése és egy kiadvány megjelentetése a Duna-parton talált egyedülálló numizmatikai lelettel kapcsolatban – várhatóan 2021-ben, az Érdi Napokon ismerkedhet meg a nagyközönség az érdi kinccsel. Az időszaki, vagy akár állandó kiállításon a pénzanyag egy részét tudná bemutatni a Földrajzi Múzeum, de ennek biztonsági, technikai, műszaki feltételeit meg kell teremteni – hangsúlyozta dr. Kubassek János.

Kutyát csak pórázon

Az Egyebek napirendi pontban elhangzott: a külterületi ingatlanokon a gazdák póráz nélkül sétáltatják a kutyáikat, ami több szempontból is problémát jelent – csak az idei évben már hat őzet kellett vágóhídra vinni azért, mert az elengedett kutyák széttépték őket. Kutyát póráz nélkül sétáltatni jogszabályba ütközik; Bács István alpolgármester  a közgyűlésen felkérte a közterület-felügyelet vezetőjét, hogy a rendőrséggel együttműködve hétvégén járőrözzenek a gáton, illetve a Beliczay-szigeten, és szólítsák fel a kutyatulajdonosokat a szabály betartására.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email