22_03_29_erdmost_nincskep

Cyberbullying, happy slapping és dizájner drogok

22_03_29_erdmost_nincskep

Cyberbullying, happy slapping és dizájner drogok

Ezek a legújabb fiatalokra leselkedő veszélyek, de emellett ugyanúgy jelen vannak a lopások, verekedések, erőszakos cselekmények is a kamaszok közt. A DUE Médiahálózat és az ORFK Bűnmegelőzési Osztálya most játékos vetélkedők formájában hívja fel a fiatalok figyelmét ezekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt elnevezéssel indult háromfordulós országos verseny, amely kifejezetten a fiatalokat célozza meg. A DUE Médiahálózat népszerű tesztsorozatának ezúttal az a célja, hogy a diákok megtudják: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és hogyan kerülhetik el azt, hogy jogsértés áldozatai legyenek. 

A rendőrség tapasztalatai szerint a gyermekek és fiatalok kiemelt kockázatú csoportot képeznek bűnmegelőzési szempontból, mert hiszékenységük, bizalmuk, óvatlanságuk vagy csekély testi erejük miatt sajnos sokszor válnak célpontjaivá a bűncselekményeknek.

Ott vannak például a dizájner drogok, melyekkel többek között épp ezt a korosztályt célozzák meg, csak éppen a mesterségesen, olcsón előállított hatóanyagok szervezetre káros hatásaival nem foglalkoznak az elkövetők.

Egy másik, kifejezetten az „Y” és „Z” generációt érintő bűncselekmény-csoport az internethez, illetve a virtuális világhoz, közösségekhez köthető. Ezen a téren a legújabb „divat” a cyberbullying, amikor az elkövető sértő, fenyegető SMS-ben, e-mailben vagy online üzenetekben félemlíti meg, zaklatja, alázza meg a sértettet. A happy slapping során pedig nemcsak megverik az áldozatot, hanem a bűncselekményt mobiltelefonnal dokumentálják is.

A www.diakbunmegelozesiteszt.hu oldalon május 5-ig lehet kitölteni a tesztet. A legjobbak – két korcsoportos megbontásban, 14-18 évesek és 18-22 évesek – már személyesen, élőben versenyezhetnek a fődíjakért az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon 2019. május 31-én, Budapesten. A projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Belügyminisztérium támogatásával, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakmai partnerségével valósul meg.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email