22_03_29_erdmost_nincskep

Egy hónapja működik az Érdi Járásbíróság

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy hónapja működik az Érdi Járásbíróság

Az Érdi Járásbíróság 2019. január 1-jétől az Érdi Járás hét településére kiterjedő illetékességi területtel, megkezdte működését, így körülbelül 150.000 lakos gyorsabban és könnyebben juthat hozzá a bírósági szolgáltatásokhoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az új bíróság szükségességét és indokoltságát mutatják az első hónap ügyforgalmi adatai, számolt be erről dr. Liziczay Sándor, a bíróság megbízott elnöke. Januárban a bíróságra 90 polgári peres ügy és 13 polgári nemperes ügy érkezett. Az ügyek többségében az ügyfelek a házasságuk felbontását kérték, de indult peres eljárás tartozások megfizetése, birtokvédelmi intézkedések elrendelése végett is. A polgári ügyek mellett 86 végrehajtással összefüggő eljárás is indult, amelyet a bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó terjesztett be a bíróságra.
A büntető ügyek vonatkozásában a bíróság elnöke kiemelte, hogy az ügyészség összesen 6 büntető peres eljárásban nyújtott be vádiratot a bíróságra, amelyekben kiemelt tárgyi súlyú – 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – bűncselekmények is szerepeltek. Ezen túlmenően az Érdi Járási Ügyészség három ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat, amely ügyekben a bíróság az elkövetéstől számított tizenöt napon belül jogerős marasztaló határozatokat hozott. Az első hónap zárásaként a bíróság nyomozási bírója nagy számban hozott végzést, többek között az „unokázós csalók” letartóztatásáról, illetve vagyon elleni bűncselekmények megalapozott gyanúja miatti bűnügyi felügyelet elrendelése ügyében. 

Az Érdi Járásbíróság 2019 januári ügyforgalmi adatai azt mutatják, hogy az állampolgárok tisztában vannak az új járásbíróság létesülésével. Egyre több ügyfél veszi igénybe az intézményhez kapcsolódó szolgáltatásokat, ennek révén könnyebbséget jelent a mindennapjaikban a bíróságokhoz való hozzáférés, amely az Országos Bírósági Hivatal Elnökének egyik kiemelt stratégiai célja.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email