22_03_29_erdmost_nincskep

Szén-monoxid-szivárgás Százhalombattán

22_03_29_erdmost_nincskep

Szén-monoxid-szivárgás Százhalombattán

Ketten rosszul lettek egy kétszintes családi házban Százhalombattán, az Ilonka utcában szén-monoxid-szivárgás miatt. FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az érdi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a mentők egyiküket már kórházba szállították. A tűzoltók a felderítés közben megállapították, hogy a földszinten egy nyílt égésterű gázkazán működik. Műszeres méréseket végeztek, amelyek kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentők a másik lakót is kórházba szállították,” tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelem.

Mint arról már sokszor és sok helyen lehetett olvasni és hallani, a csendes gyilkosnak is nevezett gáz, a szén-monoxid az ember számára észrevehetetlen, hiszen színtelen, szagtalan és íztelen. A szén-monoxid a legtöbb áldozatát a fűtési időszakban szedi, de egész évben komoly veszélyt jelent. Belélegezve hozzákapcsolódik a hemoglobinokhoz, így a vér egyre kevesebb oxigént képes szállítani a sejtekhez. A szervezetben fellépő magas szén-monoxid-koncentráció esetén eszméletvesztés, majd néhány percen belül halál is beállhat.

 

FRISSÍTÉS

Két felnőttet és két gyermeket szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak csütörtökön délelőtt Százhalombattáról, az Ilonka utcából. Az érdi hivatásos tűzoltók zárt nyílászárók mellett méréseket végeztek a nyolcvan négyzetméteres, kétszintes családi házban. A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, ezt követően az egységek átszellőztették a helyiségeket, majd biztosították a helyszínt.

A mérgezések nagy számban megelőzhetőek, az alapvető szabályok betartásával:

  • Gondoskodjon arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság     alapfeltétele!
  • Rendszeres időközönként vizsgáltassa meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!
  • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!
  • Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email