22_03_29_erdmost_nincskep

A legbensőbb érzelmeinket használják ki a pénzért

22_03_29_erdmost_nincskep

A legbensőbb érzelmeinket használják ki a pénzért

A sztori időről-időre változik, de a lényeg ugyanaz marad. Telefonon tájékoztatják az idős embert arról, hogy az unokája bajba került, csak ő segíthet rajta, méghozzá úgy, ha odaadja a pénzét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról korábban hírt adtunk, január 23-án a kora esti órákban három érdi időskorút hívott fel két „unokázós” csaló, akik az idősek unokáinak adták ki magukat, és pénzt kértek tőlük arra hivatkozva, hogy  balesetet okoztak, a kárt pedig azonnal meg kell téríteniük. A felhívottak közül ketten gyanúsnak vélték a hívást, ezért letették a telefont, egyikük viszont elhitte sajnos a kitalált történetet, és amikor megjelent nála a két csaló, átadta nekik a „gyors pénzügyi segélyt”, több mint egymillió forint értékű külföldi valutában. A két férfit aztán egy budapesti valutaváltóban fogták el a rendőrök.

Azóta az „unokázós” csalásokkal összefüggésben tovább folytatott felderítés során a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és Felderítő Osztálya munkatársai, együttműködve a Hatvani, a Gödöllői és az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival újabb gyanúsítottakat azonosítottak, elfogásukra összehangolt akciókat szerveztek, írja a police.hu, ahol az alábbi videót is közretették az elfogásról:

 

 

Varga Balázs rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa megkeresésünkre hangsúlyozta, jelenleg a legelterjedtebb csalások, amiket idősek ellen elkövetnek ezek az úgynevezett „unokázós” csalások. Az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa szerint csak akkor tudjuk elkerülni, hogy mi vagy szüleink, nagyszüleink áldozattá váljanak, ha ismerjük ezeket a trükköket, és ha tényleg ezzel hív fel valaki bennünket vagy idős hozzátartozónkat, felismerjük a helyzetet.

Az „unokázós” csalók éppen legbensőbb, családtagjainkkal kapcsolatos érzelmeinket használják ki: az óvást, a féltést, a segíteni akarást, a szeretetet. Az talán teljesen érhető, hogy ha valakit (legyen az akármilyen korú) a fentebbi történetekkel hívnak fel, kétségbeesésében nehezebben gondolkodik racionálisan. A rendőrség éppen emiatt folytat kiemelt hangsúllyal prevenciós előadásokat a témában, hogy mind az idősek, mint hozzátartozóik alakítsanak ki magukban egy védekező mechanizmust, amit ilyenkor elő tudnak hívni. Azaz, hogy legyenek felkészültek ezekre a hívásokra.

Sokszor a csalók nagyon felkészültek, és olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, éppen azért, hogy elnyerjék a hívott fél bizalmát. A körítés, a sztori változhat: kiadhatják magukat az unokának, aki balesetet okozott (mint a fentebbi esetben), és azonnal ki kell fizetnie a kárt, mert akkor nem lesz belőle rendőrségi ügy. De mentősnek is ki szokták adni magukat a csalók, vagy üzletfélnek, aki kölcsönt adott az „unokának” és addig fogva tartja az „unokát”, amíg ki nem fizeti a hívott fél a kölcsönt. Ami általában közös ezekben a történetekben az az, hogy telefonon jelentkeznek a csalók, legtöbbször az unokára hivatkoznak, és azonnal kérik a pénzt.

A rendőrség azt szorgalmazza, hogy az ilyen esetekre alakítsanak ki a családtagok egy hírláncot, és ha valaki ehhez hasonló hívást kap, akkor tegye le a telefont, és azonnal hívja az unokáját vagy a rokonát, akire hivatkoztak, hogyha őt nem éri el, akkor pedig egy másik hozzátartozóját, végül, de nem utolsó sorban a rendőrséget. Merthogy a rendőrségtől nemcsak informálódni tudnak, történt-e például baleset, amire a csalók hivatkoztak a telefonban, de akkor is fontos értesíteni a rendőrséget, ha bebizonyosodott, hogy valóban csalók hívtak fel bennünket, és sikeresen elhárítottuk, hogy az újabb áldozataikká váljunk.

-Elképzelhető, hogy az a hívó, aki most nem járt sikerrel, korábban vagy később sikerrel járhat, ha nem jelentik a rendőrségnek, és nem kezdenek el nyomozni az ügyben – figyelmeztetett rá Varga Balázs, aki azt is hozzátette, hogy egyre kevesebb az ilyen jellegű károkozás, mert a rendőrség bűnmegelőzési kampányának köszönhetően egyre gyakrabban felismerik, és kivédik ezeket a bűncselekményeket az állampolgárok.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email