22_03_29_erdmost_nincskep

A kultúra és a hagyományőrzés volt a főszerepben az idei első bálon

22_03_29_erdmost_nincskep

A kultúra és a hagyományőrzés volt a főszerepben az idei első bálon

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Rác bált, amely megnyitotta az érdi báli szezont. Az esemény legfőbb célja a hagyományőrzés mellett az, hogy a nemzetiségi értékeket az érdiek érzelmileg is meg tudják élni. A zenéről idén is a felsőszentmártoni Podravka Band zenekar gondoskodott, az érdi Igraj Kolo tánccsoport pedig mindenkinek meghozta a kedvét a kolohoz. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megtelt a bálozókkal a Finta Rendezvényház január utolsó szombatján, a Rác bállal nyitották meg ugyanis az érdi báli szezont. Az érdi rác hagyományok őrzésében négy évtized kimaradt, így akik először vesznek részt a Rác bálon, mindig egy kicsit idegenkednek. Hamar sikerül azonban feloldani azokat, akik szégyenlősebbek, a koloba általában már a legtöbb üldögélő bekapcsolódik az este folyamán.

– Amikor megalakult az érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, akkor nagyon komolyan utánajártunk, hogy milyen viseletet hordtak az érdi rácok. Megpróbáltunk egy olyan népviseletet megalkotni, ami megfelel az érdi rácok ünnepi viseletének: erre jellemző ez a fekete hosszú kötény, a fekete mellény és a színes alsó. Az érdi rác asszonyok ruházatára inkább a sötét színek, a fekete volt a jellemző, de mivel mi olyan helyen is fellépünk, ahol elvárják a színeket is a viseletben, ezért úgy döntöttünk, hogy behozzuk a bunyevác színeket is az öltözetünkbe – mondta el Weszelovits Istvánné, az érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ezt a viseletet az önkormányzat által kiírt kulturális pályázat támogatásával sikerült elkészíteni. Egy népviseletek megalkotásánál mindig figyelnek arra, hogy Horvátországban ezek a viseletek milyen formában terjedtek el. Immár a negyedik népviseletet tudták elkészíteni az önkormányzati pályázatok mellett a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat forrásaiból, valamint a Miniszterelnökség által kiírt kulturális pályázatok forrásaiból.

T. Mészáros András polgármester ünnepi beszédében a kultúra megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy egy csomó jó ember össze tud itt gyűlni, és valóban vissza tud emlékezni a horvát ősökre, valóban oda tud figyelni arra, hogy milyen volt a kultúra. 

– Nemsokára lesz itt egy választás, ahol Európa kultúrájáról választunk. Arról, hogy megváltozzon-e mindez, vagy mindenkinek továbbra is legyen joga és lehetősége saját kultúráját megőrizni. Én bízom abban, hogy még nagyon sokáig el tudjuk azt mondani, hogy a horvát, a szerb, a sváb és a további nemzetiségi kultúrák és a magyar kultúra meg tud maradni Európában – emelte ki a polgármester.

A nemzetiségi kultúra megőrzésének érdekében a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat sokat tesz. Mióta megalakult az érdi Igraj Kolo tánccsoport, minden hónapban táncházat tartanak, ahová bárki elmehet tanulni. Emellett minden kedden ingyenes horvát órákat tartanak a Polgárok Házában.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email