22_03_29_erdmost_nincskep

Megújult a térfigyelő rendszer

22_03_29_erdmost_nincskep

Megújult a térfigyelő rendszer

Érdre most már nem lehet a főbb utakon észrevétlenül bejönni, és persze elhagyni sem a várost. Erről is beszélt évértékelő interjújában Kocsis János védelmi referens.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt hónapokban 143 okoskamerával modernizálták a város térfigyelő rendszerét 118 helyszínen. Konzultáltak a rendőrséggel és a polgárőrséggel, figyelembe vették az önkormányzat vagyonvédelmi szempontjait is, így állt össze a kamerák területi elhelyezkedése. Kamerák kerültek a legforgalmasabb csomópontokra, például az M7-es le és felhajtó csomópontjához, az M7-es bevezető útjának fontosabb kereszteződéseihez, illetve ugyanez igaz az M6-os esetében is.

A régi kamerákat 10 évvel ezelőtt telepítették, és már nem tudták hatékonyan ellátni feladatukat. A Modern Városok program részeként most felszerelt berendezések közül 41 rendszámfelismerő kamera. Ezek olyan programmal működnek, amely segítségével le lehet kérdezni, hogy egy adott rendszámú gépkocsi behajtott-e a városba, és ha igen, akkor mikor, illetve egy központi adatbázisból az is megtudható, hogy ki a tulajdonosa vagy hogy van-e érvényes műszaki vizsgája.

A fontosabb csomópontokba forgatható PTZ kamerákat helyeztek, amelyeket 360 fokban körbe lehet forgatni. A fix kamerák elsősorban olyan helyeken vannak, ahol a rendőrség szerint a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények fordulnak elő gyakrabban. Ezek a kamerák nagyon jó felbontású képeket készítenek, amelyeket akár arcfelismerésre is lehet használni.

Bár egy kamerarendszertől nem lehet csodákat várni, de visszatartó ereje lehet, hiszen a rendőrségi statisztikák is azt mutatják, hogy ahol kamera van, ott csökken a bűncselekmények száma. A bűnmegelőzés mellett a kamerarendszer a nyomozásban is segítheti a rendőrség munkáját: decemberben például 15-20 esetben kért már a kamerarendszer által rögzített felvételei közül ki a rendőrség egy-egy nyomozáshoz.

A Modern Városok Program keretében további fejlesztések, bővítések várhatóak a kamerarendszerben: még 110 kamerát szeretnének elhelyezni 75 helyszínen, elsősorban olyan, az önkormányzat által üzemelt helyekre, ahol nagy számban megfordul a lakosság, így például óvodák, iskolák környékén, mondta el Kocsis János védelmi referens.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email