22_03_29_erdmost_nincskep

Kacifántosok Életfája

22_03_29_erdmost_nincskep

Kacifántosok Életfája

Kutyás és mentálhigiéniás tréning, családi programok, kézműves délutánok, elsősegély tanfolyam – többek közt ezeket a programokat nyújtotta 2018-ban az Életfa Csoport. Amellett, hogy ezeket folytassák, egyik fő céljuk, hogy közhasznú egyesületté váljanak – így még több lehetőséget tudnának nyújtani a kacifántos gyerekeket nevelő családoknak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Életfa Csoport fogyatékkal élő – azaz, egy nem pejoratív, és sokkal kedvesebb hangzású szóval élve, kacifántos – gyermekeket nevelő szülőkből áll, amely az interneten jött létre. A paletta igencsak színes, a csoporthoz tartozó családok gyermekei közt vannak figyelemzavarral küzdő, autista, mozgásfogyatékkal élő, és halmozottan fogyatékos apróságok, serdülők, illetve fiatal felnőttek is. Bár a diagnózis más és más, a szülők célja közös: szeretnének a gyermekeiknek jobb, biztonságosabb jövőt nyújtani. A csoport, ami 2017-ben vált egyesületté, ezeket a családokat szeretné támogatni, összefogni, közösségbe tömöríteni, hozzásegítve őket ahhoz, hogy átfogó és minőségi szolgáltatásokat tudjanak elérni – akár egy-egy tanfolyam megtartásával, egy különleges fejlesztő módszer megismertetésével, vagy szabadidős program megszervezésével. (Ezek a családok gyakran elszigetelten élnek, és a gyerekeknek sincs társaságuk, pedig ők ezt ugyanúgy igénylik, mint egészséges társaik).

– Az Életfa példaértékű csapatmunka eredményeként működik. Tavaly ilyenkor még száznyolcvan tagja volt a szülői csoportnak az egyik közösségi oldalon, most már kétszázötven, kilencven százalékban Érdről és környékéről. Főleg a napi segítségnyújtásra, egymás támogatására és az információk átadására fókuszálunk. Ez ugyan zárt csoport, de van egy nyílt közösségi terünk is, ahol szívesen látunk érdeklődőket, támogatókat, önkénteseket és helyi szakembereket, egyesületi oldalunkon pedig minden eseményünket nyomon követhetik – mondta lapunknak Ömböli Ágnes, az Életfa egyik alapító tagja, aki Jakab Lindával és Tarsoly Anikóval együtt hozta létre annak idején a csoportot. Mint hangsúlyozta: csoportjukban az a különleges, hogy ezek a családok rengeteg napi nehézséggel, kihívással szembesülnek kacifántos gyermekeik nevelése, gondozása során, mégis, kevés szabadidejükben közösséget építenek, programokat szerveznek, önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül.

– Családi programjainkat a gyerekek igényére szabjuk, de vannak csak a szülőknek szóló rendezvényeink, és olyan eseményeink is, amelyekbe örömmel vonjuk be az átlagos gyerekeket és szüleiket. Ezek az integrált alkalmak is nagyon jól sikerülnek – tette hozzá Ágnes.

A nyári vakációt leszámítva nem volt olyan hónap tavaly, amikor ne szerveztek volna valamilyen eseményt. Januártól áprilisig havi egy alkalmas mentálhigiénés tréninget tartottak az anyukáknak, szakpszichológus vezetésével, az Emmi finanszírozásával és az FSZK Nonprofit Kft. támogatásával. A tavasz mozgalmasan telt: áprilisban és júniusban kutyás élményfoglalkozásokat rendeztek a kacifántos gyerekeknek – ezt az egészséges testvérek is nagyon élvezték. A százhalombattai gyermeknapon óriásbuborékot eregettek, piknikeztek az érdligeti játszótéren, szeptemberben pedig elsősegély tanfolyamot tartottak húsz szülőnek, a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából, az SOS Elsősegély szervezésében.

Októberben Százhalombattán sárkányhajóztak a kacifántos gyerekek, együtt próbálták ki az új integrált érdi játszóteret, és karácsony előtt két alkalommal is tartottak kézműves foglalkozást, nemcsak a csoport tagcsaládjainak, hanem minden érdeklődőnek. A december 8-ei Mikulás-ünnepségen közel kilencven csomagot osztottak ki.

– A csoport anyukái nagyon tevékenyek voltak: a Mikulásra kilenc életfás anyuka társammal együtt kézzel varrtunk apró ajándékokat a gyerekeknek, karácsonyra pedig összeállítottunk egy receptfüzetet, amely a családi kedvencek elkészítési módját tartalmazza, amit az oldalunkról letölthet bárki. De nemcsak ilyen „könnyű” műfajban publikáltunk: a Szociális Gondozó Központ közreműködésével készítettünk egy elemzést, a súlyosan sérült gyerekek és családjaik helyzetére fókuszálva. Kulcskérdése a súlyosan és halmozottan sérült gyerekek napközbeni intézményi ellátásának megoldatlansága – reméljük, a jövőben előrelépés történik majd, és e gyerekek napközbeni fejlesztése is megoldódik majd egy érdi szakintézményben – jegyezte meg Ömböli Ágnes.

Ami az idei terveket illeti, szeretnék folytatni kedvelt és hagyományos eseményeiket, mint a családi piknik, a sárkányhajózás, Mikulás, kézműves foglalkozások (azaz Életfa fonók). A gyermekprogramok körét rendszeres zeneterápiás foglalkozásokkal szeretnék bővíteni, a legsúlyosabban sérült gyerekekre fókuszálva.

– Természetesen a szülőkről se feledkezünk meg, igyekszünk kifejezetten az ő számukra szóló programokat is szervezni. Ami biztos, hogy az elsősegély-tanfolyamot februárban ismét megrendezzük, az önkormányzat támogatásával. Az ott kapott speciális ismeretekre ugyanis minden kacifántos gyereket nevelő szülőnek szüksége van – jegyezte meg Ömböli Ágnes, aki azzal zárta szavait: nagyon bíznak abban, hogy idén közhasznú egyesületté válnak, és anyagi forrásaik bővülnek.

– Mi eddig szinte csak adtunk, nem kértünk, de ha valaki támogatná egyesületünket, annak nagyon örülnénk, mert minél bővebb a forrásunk, annál gazdagabb és igényesebb programokat tudunk szervezni, és annál jobban tudjuk támogatni a fő célunk megvalósulását – hangsúlyozta Ágnes, aki ezúton is köszönetet mondott rendezvényeik támogatóinak, kiemelten pedig a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központnak az önzetlen segítségért.

Az Életfa Csoport Egyesületről és programjairól bővebb információt itt kaphatnak az érdeklődők.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email