22_03_29_erdmost_nincskep

Stigma vagy népbetegség?

22_03_29_erdmost_nincskep

Stigma vagy népbetegség?

Elöregedő társadalmunkban -, az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben hozott döntése értelmében,- a demencia népbetegség. Mégis még ma sem sokan ismerik vagy ismerik fel kellő időben a demencia tüneteit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nemzetközi Alzheimer-társaság felmérése szerint 2015-ben körülbelül 47 millióan éltek demenciával a világon. A társaság előrejelzése szerint számuk  2030-ra globálisan elérheti a 74 milliót, 2050-re pedig a 131 milliót is. Itthon sajnos, mint a legtöbb betegség esetében, úgy a demenciát is csak nagyon későn diagnosztizálják, vagy veszik észre. Pedig ha időben észlelnék, a folyamat lelassítható lenne.

Másrészt sokan még ma is úgy kezeljük a demenciát, mintha ez egy stigma volna. Juhász Ágnes évek óta foglalkozik demens emberekkel külföldön és itthon egyaránt. Számos könyve jelent meg a témában, és sorra járja az ország városait, hogy szimulációs, úgynevezett érzékenyítő tanfolyamokon mutassa be a professzionális ápolóknak és a gondozó családtagoknak, milyen gondokkal szembesül nap mint nap egy demens ember. Mert azt vallja, ha igazán megértjük őket, akkor tudjuk helyesen ápolni őket. Vele beszélgettünk az Érd Fm 101.3-on.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email