22_03_29_erdmost_nincskep

Az ünnepek alatt is biztonságban

22_03_29_erdmost_nincskep

Az ünnepek alatt is biztonságban

Az Érdi Rendőrkapitányság és az Érdi Városi Polgárőr Egyesület közös bűnmegelőzési akciót szervezett a nagyobb bevásárlóközpontokba karácsony előtt. Az unokázós csalókra és az alkalmi tolvajokra hívták fel az emberek figyelmét, hogy az ünnepek mindenkinek biztonságban teljenek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendőrség visszajelzése alapján az unokázós csalás az bűncselekményforma, ami többször előfordult már a városban, így az idősebbek nagyon veszélyes helyzetben vannak. A nagyobb forgalmú áruházakban a családokat, fiatalokat is tájékoztatta a rendőrség és a polgárőrség az unokázós csalás jellemzőiről, hogy ők is jobban oda tudjanak figyelni egyedül élő idősebb családtagjukra. Emellett természetesen az alkalmi lopásokra, zsebtolvajokra is felhívták a figyelmet az áruházakban, hiszen ilyenkor a nagy tömegben megnő ezeknek a bűnelkövetéseknek a száma – tudtuk meg Nagyné Tóth Magdolnától, az Érdi Polgárőrség bűnmegelőzési tanácsadójától.

– Magunk is tapasztaljuk, hogy gyakran a blokkot figyelve a pénztárcák ott maradnak a nyitott táskában, illetve a kosarak tetején. A bűnözők éppen az ilyen kínálkozó lehetőségeket keresik. Szintén az értékeik megóvására igyekszünk figyelmeztetni a nagycsaládosokat is, ahol a kisgyermekek vonják el a figyelmét a szülőknek, ez is egy veszélyforrás lehet – emelte ki Nagyné Tóth Magdolna.

A karácsony előtti bűnmegelőzési akció egy országos vagyonvédelmi program, a Házhoz megyünk című kezdeményezés keretében fut. Az érdi kapitányságnak van emellett egy vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítására irányuló akciója, azért, hogy minél több embert tudjanak a rendőrök és a polgárőrök megszólítani az ünnepek előtt.

– Az átlag állampolgár nem nagyon találkozik a rendőrséggel, ezekkel az akciókkal közelebb is szeretnénk hozzájuk kerülni. Akinek van két perce arra, hogy végighallgasson bennünket, nagyon meglepődik, hogy milyen széles skálán mozognak a csalások formái. Mindenki úgy gondolja, hogy a szomszédban történhet lakásbetörés, vele azonban soha. De ez sajnos nem így van – figyelmeztet Szatmáriné Berczi Dolóresz címzetes rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

Mint mondta, az ünnepek előtti rohanásban egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a vagyon elleni bűncselekmények. 

– Az áru elpakolásakor is oda kell figyelni, hiszen amíg az ember a csomagtartóba rakja a megvásárolt termékeket, addig a tolvajok könnyedén eltulajdoníthatják a pénztárcát, táskát, telefont, laptopot az első ülésről. Az ünnepek előtt nagyon sokan vannak az utcán, bevásárlóközpontokban és ezek a körülmények növelik az alkalmi lopások számát. Kérünk mindenkit, hogy figyeljünk oda egymásra, arra, hogyha idegen kanyarodik be az utcánkba – ha valami gyanúsat észlelünk, akkor érdemes a 112-es telefonszámon bejelentést tenni – hívta fel a figyelmet az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

Az Érdi Rendőrkapitányság az Érdi Városi Polgárőr Egyesület már több közös akciót szervezett, összehangoltan dolgoznak együtt. A szombati bűnmegelőzési akció tematikáját is közösen találták ki. 

– Az idősek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy idegeneket semmiképpen se engedjenek be otthonukba. Ne higgyék el a különböző indokokat, például hogy gázfogyasztást szeretnének leolvasni. Ha idegen csönget be, ne is menjenek ki, inkább hívják a polgárőrséget, a rendőrséget vagy a közvetlen hozzátartozóját. 24 órás ügyeletünk van, azonnal ott tudunk lenni a helyszínen és meg tudjuk akadályozni a bűncselekményt, de ehhez Önök is kellenek – hangsúlyozta Macsotay Tibor az Érdi Városi Polgárőr Egyesület elnöke.

Mint mondta, az elmúlt években is tartottak hasonló akciókat a bevásárlóközpontokban, ennek köszönhetően lényegesen kevesebb áruházi lopást jelentettek be.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email