Bélyegkép

Az érdi lesz a megye legnagyobb járásbírósága

Január elsején megkezdi működését az új Érdi Járásbíróság. A legfontosabb információkat dr. Borbély Attila (Országos Bírósági Hivatal) ismertette a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Az Érdi Járásbíróság egyelőre ideiglenes épületben nyitja meg kapuit, a Felső utca 43. szám alatt – a szakorvosi rendelő szomszédságában –, ahonnan várhatóan 2020. elején költözhet majd át új épületébe, a Szabadság térre.

A bíróság engedélyezett létszáma egy elnök, egy elnökhelyettes, hat büntető bíró és tíz polgári bíró. A szabálysértési és végrehajtási ügyek intézését bírósági titkárok végzi majd, a bírák tevékenységét megfelelő létszámú igazságügyi alkalmazott segíti.

A bíróság ügyforgalma várhatóan jelentős lesz: január elsejét követően várhatóan havi 100-150 polgári ügy, 15-20 büntető ügy és 30-40 szabálysértési ügy érkezik majd.

A működés megkezdése mellett párhuzamosan folyik az új épület kialakítása. Az Érdi Járásbíróság várhatóan 2020. elején költözhető át az új és végleges épületébe. Ebben 11 tárgyalóterem lesz, ehhez 18 bírói dolgozószoba, ügyfélcentrum, és kiszolgáló helyiségek tartoznak majd (elnöki iroda, könyvtár, egyéb dolgozószobák, fogda). Összességében a bíróság hasznos alapterülete 3530 négyzetméter lesz – tudtuk meg Borbély Attila bírótól, aki hangsúlyozta azt is: az érdi lesz Pest megye legnagyobb járásbírósága.

Az Érdi Járásbíróság megbízott elnöke dr. Liziczay Sándor lesz.

Míg az új bíróság meg nem épül a Szabadság téren, ideiglenes helyszínen, a Felső utcában fogadják az ügyfeleket. Itt öt tárgyalótermet, nyolc dolgozószobát és egy ügyfélközpontot alakítottak ki. A bíróság egy polgári és egy büntető bíróval kezdi majd meg a működését, és fokozatosan töltik majd fel a maximális (18 fős) létszámot.

A 2019. január elsejét követően indított polgári perek esetén a keresetlevelet már az Érdi Járásbíróságnak kell benyújtani, a már folyamatban lévő ügyek azonban ott folynak tovább, ahol azokat megindították – hangsúlyozta tudósítónknak Borbély Attila.

Jó tudni: a bíróság illetékességi területe igazodik a járás településeihez, azaz az Érdi Járásbírósághoz tartozik Érd, Diósd, Tárnok, Százhalombatta, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor. Ennek megfelelően módosul a Budaörsi és a Budakörnyéki Járásbíróság illetékességi területe is; így a Budaörsi Járásbíróság Budaörs, Herceghalom, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Tök, Telki, Zsámbék; míg a Budakörnyéki Járásbíróság Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár, Tinnye, Üröm, Pilisszántó illetékességi területen jár el.

 

Az Érdi Járásbíróság elérhetőségei:
2030 Érd, Felső u. 43.
Tel.: 06-23/585-900
Fax: 06-23/232-238

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email