_DSC1991

A nap, amikor a reményt felváltotta a kétségbeesés és a gyász

_DSC1991

A nap, amikor a reményt felváltotta a kétségbeesés és a gyász

November 4-én az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország modern történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A magyarok akkor lázadtak fel a szovjet megszállás és a kommunista rezsim ellen. 1956. november 4-én  a szovjet csapatok megtámadták Budapestet, valamint a nagyobb városokat és a fontosabb katonai létesítményeket. Az utcákon heves harcok zajlottak, és a magyarok kétségbeesetten próbáltak ellenállni a túlnyomó szovjet erőknek. A küzdelem azonban hiábavalónak bizonyult, a forradalom leverése tragikus kimenetelű lett.

A nemzeti gyásznapon Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben megemlékezést tart az ’56-osok terén, a hármas keresztnél. A gyásznapon ezúttal Tetlák Örs alpolgármester mondott megemlékező beszédet, aki 1956-ot csodálatos és semmihez sem hasonlítható történelmi pillanatnak nevezte, hiszen ehhez hasonló egység ezután soha nem volt.

„Mind ugyanazt akarták. Szabadságot, függetlenséget, a szovjet csapatok kivonását és elűzni Moszka talpnyalóit örökre”

– hangsúlyozta a politikus.

Az alpolgármester a továbbiakban leszögezte, hogy a forradalmárokat soha nem győzték le. Megsemmísítették vagy elűzték őket. 2500 ember esett el a harcokban, százakat végeztek ki, 26 ezer ember ellen indítottak eljárást, közülük 22 ezret el is ítéltek. Több ezren internálótáborokba kerültek, köztük az Érdi Nemzeti Bizottmány vezetője, Dévai Nándor is, aki Kistarcsán és Tökölön raboskodott. Neki mindössze annyi volt a bűne, hogy őrizte a nyugalmat és a rendet Érden.

„Kétszázezer embert üldöztek el az országból. A menekültek fele 25 év alatti volt, főként szakmunkások, de velük ment a magyar egyetemisták körülbelül 10 százaléka is. Ők és a leszármazottaik jelentik ma a magyar diaszpórát világszerte”

– mondta megemlékező beszédében Tetlák Örs.

Az alpolgármester beszédét követően az önkormányzat, a politikai pártok, nemzetiségi önkormányzatok, valamint a városi intézémények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait a hármas keresztnél.

A megemlékezés fotóiból készült galériánkat alább tekintheti meg:

 

 

fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email