kisto_3

Forró veszélyek: 70 Celsius fokra felhevült pad, 50 fokos csúszda

kisto_3

Forró veszélyek: 70 Celsius fokra felhevült pad, 50 fokos csúszda

Megmértük egy-egy (játszó)téri eszköz, sportpálya felületi hőmérsékletét, az eredmények sokkolóak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hétfő dél, rekkenő hőség, egy levél se rezdül. Lehet, ha előre tudjuk, mire vállalkozunk, neki sem indulunk a (játszó)térmustrának Bredák Péter kollégámmal. Arra voltunk kíváncsiak, hány fokra hevül fel egy-egy műanyag játszóezköz a napon, illetve mi a különbség az árnyékban és a napon álló padok, járófelületek hőmérséklete között.

Az érdligeti tavas játszótérnél még frissen sétáltunk az árnyas fák alatt, kezemben a termométer, Péter kezében a fényképezőgép. Infrahőmérővel vizsgálódtunk, ami egy-egy tárgy felületi hőmérsékletet méri, roppant egyszerű módon: a jelzőfényt a kívánt területre irányítjuk,  megnyomjuk a készülék gombját, a digitális eszköz pedig kiírja az eredményt.

Az érdligeti tavas játszótér verőfényes részén ért az első meglepetés: a padok felületi hőmérséklete 69-74 Celsius fok volt. Elképzeltem, ahogy ráül egy rövidnadrágos gyerek… Nem mintha ilyen veszély fenyegetett volna, mert a déli hőségben a park szinte üres volt, csak az árnyékos mászóeszközöknél volt két anyuka és három kisgyerek.

„Nem véletlen, hogy nyáron ide jövünk. Törökbálinton van még olyan játszótér, ami nagyon árnyékos. Érden nem nagyon ismerek más helyet, ahová ilyenkor mehetnénk. Sajnos, a Duna-part messze van, a gyerekek elalszanak, mire autóval odaérünk” –  mondta az anyuka, akinek az egyik lánya 4, a másik 2,5 éves.

A játszótér gumiszőnyege az árnyékban 32 fokos volt, a napon viszont 63-68 fokos. Ez azt jelenti, hogy akár két méteren belül is 30 fok a különbség az aljzaton. „A fiam 11 hónapos. Ha mezítláb kitapicskol az árnyékból, kiabálni kezd, ha forrónak érzi a talajt. Nem véletlen van rajta a térdvédő” – mondta a másik anyuka.

A homokozóban (amit a fák és a tető is leárnyékol) 27 fokos volt a homok, ami ebben a melegben kellemesen hűsnek mondható. A csúszda viszont, ami a napon áll, 51 fokos volt. Bár itt Érden még nem hallottunk ilyen esetről, másutt már előfordult, hogy egy 68 fokos csúszdán egy egészen rövid nadrágot viselő kislány másodfokú égési sérülést szenvedett. Érdemes tehát odafigyelni arra, hol és mikor engedjük játszani a kicsiket.

Utunk második állomása a Záportározó volt. A Papi földeken egy órakor szinte egy lélek nem volt. A kosárpályával kezdtük, 68 fokos volt a burkolat, a szomszédos műfüves pálya még ennél is melegebb volt egy fokkal (nagyon kellemetlen lehet itt fedetlen karral-lábbal elesni). A futópálya felülete 62 fokos volt a napsütésben.

Három gimnazista szedelőzködött éppen, futni voltak. Vizes törölközővel és hideg innivalóval készültek a hőségben. „Nagyon szeretjük ezt a parkot, a tó meg a sportolási lehetőségek miatt. Hetente három-négy alkalommal kijárunk” – mondták.

Tovább sétáltunk a játszótérre. Megmértük a hinta ülőkéjét, 48 fokos volt. A napvitorla által védett homokozóban a homok hőmérséklete 32,8 fok volt, a kék színű gumiszőnyeg viszont 58 fokos, így azon mezítláb sétálni nagyon nem ajánlatos. A körhinta ülőkéje 47, a napsütötte zöld csúszda felülete 51 fokos volt.

Bár a nagy melegben nem játszott itt senki, késő délután már jobb lehet a hőmérséklet, és nagy előnye a helynek, hogy van ivókút és mosdó is, több tárgyat pedig napvitorlával fedtek le.

Harmadik, egyben utolsó állomásunk a főtér, illetve a Múzeum sétány volt, és a kültéri edzőeszközök. Megmértük azt is, hogy az egyik nagy fa alatt hány fokig melegedett fel a talaj hőmérséklete: nagyon kellemes, 27 fokos volt, így itt érdemes piknikezni, pihenni.

A pálya gumiborítása viszont a napon már korántsem volt ilyen hűs: 81 fokot mértünk, ellenben mélyárnyékban csupán 47,8 fokot.

Egy-egy zöld oszlop 48,5 fokra melegedett fel délután két órára. Egy édesapa edzett a fiával – az apuka vastag kesztyűt visel a kezén, a fia pedig csak az árnyékban lévő eszközökhöz ért hozzá. Kérdésünkre, hogy nem rossz-e ilyen melegben edzeni, az édesapa nevetve mondta, hogy esetenként a szervezete ezt is kívánja, és amúgy sem zavarja a hőség.

A Vigadó előtti nagy gesztenyefák alatti padokhoz is elsétáltunk. A felületi hőmérséklet 33,9-35,3 fok volt, a napon lévő padoké viszont 74,4 fok. Valószínűleg senki nem az utóbbit választaná egy kis hűsölésre. Ha már hűsölés: érdemes kipróbálni a párakaput, igazi felüdülés ebben a nagy melegben. A szökőkutat azonban hagyjuk békén – fertőzésveszéllyel járhat, ha a vizében hűtjük le magunkat.

 

 

 

Fotó: Bredák Péter

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email