22_03_29_erdmost_nincskep

Önkormányzatok is érzik az energia drágulását

22_03_29_erdmost_nincskep

Önkormányzatok is érzik az energia drágulását

A „rezsicsökkentés” miatt a lakosság nem szembesül az elszabadult energiaárakkal, melynek százmilliárdos vesztesége az állami MVM-nél halmozódik, pedig az ipari fogyasztók mellett már az önkormányzatok is azzal szembesülnek, hogy közel háromszoros áron tudják megvenni az áramot a következő évre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A lakosság legfeljebb a hírekből értesül arról, hogy többszörösére drágult az energia – írja a helyben.hu. A kormány a ’70-es évek közepi akkori állampárti szlogent ismételgeti: „mi rögzítettük az árakat a háztartások számára, és most hiába megy fel kétszeresére, háromszorosára a gáz és az áram ára, Magyarországon a háztartásoknál nem megy fel” – mondta legutóbb Orbán Viktor. Ennek ára azonban az lesz – ha a tendencia nagyjából a mai szinten tartja a világpiaci gázárakat jövőre is -, hogy az ebből származó százmilliárd forint nagyságrendű veszteség a két nagy úgynevezett egyetemes szolgáltatónál, a német E.On-nál és az állami tulajdonú MVM Nextnél halmozódik fel.

A földgáz ára öt-hatszorosára emelkedett az elmúlt egy évben, a villanyáramé is ötszöröződött ez idő alatt. A lakosság 35-38 forinton kapja az áram kilowattóráját, amiben maga az áram 12 forint körül van, a többi a rendszerhasználati díj és az áfa. Ezzel szemben jelenleg a nettó áramár annyi (35-40 forint) a piacon, amennyiért a teljes „terméket” kapjuk. Nyilvánvaló, hogy ez az állapot hosszabb távon fenntarthatatlan, de legalábbis szembe kellene nézni azzal, hogy a háromszoros árkülönbséget csak a „nagy közösből”, az adóbevételekből lehet szétterítve pótolni. És természetesen aki minél többet fogyaszt, annál nagyobb szubvencióban részesül. Ugyanez áll a lakossági gáz árára is.

Az elmúlt évek gyakorlata az, hogy a „rezsicsökkentés” csak a lakosságra vonatkozik, az ipari fogyasztók újabb és újabb tételekkel (például szerkezetátalakítási díj) szembesülnek. A vállalatok energiaszámlája idén legalább a duplájára nőtt, ami persze lökésszerűen megjelenik a termékek fogyasztói árában.

Mostanában pedig az önkormányzatok szembesülnek azzal, hogy az év végén lejáró áramvásárlási szerződések után a következő esztendőre kiírt közbeszerzéseiket fedezethiány miatt kénytelenek visszavonni. Nagyjából háromszoros áron kínálnak áramot az intézmények és a közvilágítás számára a kereskedők (például az állami tulajdonú ELMŰ-ÉMÁSZ). Így járt például Békéscsaba, amelynek közgyűlése felhatalmazta a polgármestert, hogy tegyen intézkedést egyetemes szolgáltatás megkötésére 2022-re.

Az energia ilyetén drágulása – és elsősorban a gázé – érinteni fogja a lakosságot távhővel és meleg vízzel ellátó szolgáltatókat is. A mostani fűtési szezonra elvileg mindegyiknek megvan az előző szerződésben megrendelt mennyisége, még sokkal alacsonyabb áron, ez esetben „csak” az a kérdés, hogy az említett kereskedők mikor dobják be a törülközőt a világpiaci és a nyomott lakossági ár közti tátongó űr miatti veszteség láttán. Ha azonban valamely távhőcég rákényszerül a szerződés szerinti opcionális mennyiség lehívására, azt már csak a piaci áron kaphatja meg.

Magyarország esetében jó hír, hogy tetemes mennyiséget termel a paksi ahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgerőmű. Az éves villamosenergia-felhasználásnak a hazai erőművek a háromnegyedét állják, a többi import. A négy paksi blokk éves termelése a teljes fogyasztás több, mint harmada, a hazai előállítás csaknem felét teszi ki. A bekerülési költségét régen „ledolgozott” paksi erőmű egy kilowattórát 11,4 forintért termel (2019-es adat). Ez tehát alatta van az ismertetett „rezsicsökkentett” lakossági tarifának. A kapacitás azonban lényegében nem növelhető, mert az ahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgerőmű kihasználtsága átlagosan 91 százalék körüli, és ez sokkal tovább nem igen növelhető.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email