22_03_29_erdmost_nincskep

Legyen nőnap!

22_03_29_erdmost_nincskep

Legyen nőnap!

Idén a nőnapnak nemcsak a bonbonos, virágcsokros ünneplésről kell szólnia. Szólnia kell arról is, hogy minden héten meghal egy nő és minden 2. héten meghal egy gyermek a családon belüli bántalmazás áldozataként. Országszerte, így Érden is róluk és értük szerveznek programokat március 8-án.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Buda, Győr, Tatabánya, Mélykút és még sajnos nagyon hosszan lehetne folytatni a sort azokkal a helyszínekkel, ahol az elmúlt hónapokban férfiak irtották ki a családjukat, ölték meg párjukat.  Az esetek kapcsán politikusok, jogi aktivisták és kommentelők estek egymásnak: ki és mi miatt történhetett az, ami történt. Miért nem ment ki a rendőr a segítségkérés ellenére Budán? Miért lehettek láthatáson egyedül a gyerekek annál a férfinál, aki azért ült korábban, mert kalapáccsal verte az édesanyjuk fejét? Miért nincs ratifikálva még mindig az Isztambuli Egyezmény? Hogyan lehet még mindig azt skandálni, hogy a magyar jogrendszerrel és gyakorlattal minden rendben van? Hány családnak kell még meghalnia, hogy valami változzon? De még mielőtt túlságosan elragadtatnánk magunkat, következzen néhány száraz tény.

  • A családon belüli vagy kapcsolati erőszak bántalmazottainak 95%-a nő.
  • Minden 5. nő szenved a kapcsolati erőszaktól ma Magyarországon. Ez félmillió nőt jelent.
  • A bántalmazók sokfélék: különböző korosztályúak, társadalmi helyzetűek, vallásúak, iskolázottságúak, nem lehet általánosítani.
  • A családon belüli erőszak miatt naponta harmincszor kérik a rendőrség segítségét az egész országban, pedig az esetek döntő többségében a bántalmazás a négy fal között marad.
  • 2013-ban megjelent a büntetőjogban a kapcsolati erőszak (éppen egy kétgyermekes bántalmazott nő civil kezdeményezésére), amit 5 évig terjedő börtönnel büntethetnek, de sokszor ehelyett még ma is testi sértésért kell felelnie a bántalmazónak, ami max. 2 év börtönt jelent – valamikor ennyit sem.
  • A Pest megyében 2015-2017 között bejelentett 200 kapcsolati erőszakból 50 esetben emeltek vádat. 
  • A távoltartás sokszor nem működik, és a bántalmazottnak (és gyerekeinek) kell az ország túlsó végére menekülnie egy védett házba.
  • Az egész országban összesen 300 férőhellyel működnek a védett házak.

Az Igazságügyi Minisztérium az elmúlt időben történtek hatására bejelentette: 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Ennek keretében megduplázzák az áldozatsegítő központokat –  jelenleg három ilyen található az egész országban. Ezek nem védett házak, csak arra hivatottak, hogy tovább irányítsák onnan az áldozatokat, akik nemcsak a kapcsolati erőszak, hanem mindenfajta bűncselekmény áldozatai lehetnek. Erre idén 600 millió forintot fordítanak. A kormány „nemzeti konzultációt” is indít márciusban, ami érinti ezt a témát is. 2015 óta különben közel 100 milliárd forintot költöttek a különböző konzultációkra és az azokkal együtt járó óriásplakátokra, „társadalmi célú hirdetésekre”.

2020 mindenesetre majd az áldozatsegítés éve lesz, ígérte meg a minisztérium. Amióta ezt bejelentették egy félig agyonvert nőt beperelt a bántalmazója, mert „megsértette a személyiségi jogait”, amikor megnevezte őt a közösségi oldalán. A lúggal leöntött nő bántalmazója panasszal élt, mivel „megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától”. A héten pedig szabadon távozhatott a bíróságról egy 17 éves lány gyilkosa, mert nem tudták bebizonyítani, hogy a férfi bántalmazta is áldozatát, mielőtt eszméletlen állapotban a vízaknába dobta volna.

Marad a kérdés: ki segít valóban az áldozatoknak? Ki segít nekik, abban, hogy ne áldozatok, hanem túlélők legyenek? Március 8-án országszerte több helyen, így Érden is ezekre a kérdésekre akarják felhívni a döntéshozók figyelmét a civilek a „Legyen nőnap!” elnevezésű rendezvényekkel. 

Hallgassa meg az ÉRD FM 101.3 interjúját Gecse-Simon Orsolya traumaszakértővel, kolléganőnkkel, Ölvedi Rékával, mint ötletgazdával és Péterfy-Novák Évával, a pesti Legyen esemény szervezőjével:




 

Érden a főtéren március 8-án 10-12 óra között felszólal majd: Gecse-Simon Orsolya (traumaszakértő, szupervizor), Sevcsik M. Anna (a Babagenetika Egyesület alapítója), Pintér Marianna (túlélő, a gyermekbántalmazás elleni küzdelem egyik élharcosa) és Petrus Márta (coach, blogger, író).Fellépnek a Masters SE és a JP Dance Company táncosai és koncertet ad a Piros Cipellők. Végül lesz egy flash mob is, azzal a tánccal, amit ezen a napon az egész világon eltáncolnak a nők, hogy felhívják a figyelmet a kapcsolati erőszak elleni harcra. A rendezvény ideje alatt jótékonysági sütinapot tart az Egy szelet a szívünkből elnevezésű csoport, és a Bar Coffee is kint lesz finom kávékkal forró csokikkal. Az adományokat a Szociális Gondozó Központ bántalmazottak megsegítésére szolgáló alapja részére ajánlják fel a szervezők. Az esemény fővédnöke Csőzik László polgármester. Várunk mindenkit, aki fontosnak érzi, hogy kiálljon a családon belüli bántalmazás ellen és az áldozatok mellett.

A témával foglalkoztunk az eheti, megújult Érdi Újságban, ahol utánajártunk, hogyan működik az ellátó rendszer és egy védett ház, valamint interjút készítettünk egy túlélővel, Pintér Mariannával. A cikkeket hamarosan itt is elolvashatja. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email