muveszet_es_technika_2024

Luxus a nyugalom, a csend, és az elmélyülés

muveszet_es_technika_2024

Luxus a nyugalom, a csend, és az elmélyülés

Erre jöttek rá a Regensburgi Egyetem képzőművész tanulói, akik már többedik alkalommal mutatják meg festményeiket az Érdi Galériában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Most már több éves hagyománya van a Művészet és Technika című kiállításnak, ami ezúttal is az AVL Hungary Kft. támogatásával valósulhatott meg.

Mivel a néhány esztendeje Érdre költözött osztrák járműipari cég fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, a kultúra támogatását, ezért a német Regensburgi Egyetemmel közösen életre hívtak egy kezdeményezést, amiben reményeik szerint összekapcsolódhat az általuk képviselt tudományos, technológiai világ és a művészi kifejezés szabadsága.

Ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a képzőművész szakos diákok évről-évre kapnak egy témát, majd abból inspirálódva elkészítik a maguk festményeit, amely képeket most már évek óta Érdre, az Érdi Galériába is elhoznak.

Az idei téma az „Ein kleines Glück, azaz Aprócska boldogság” volt, melynek eredetére a tárlatot megnyitó Josef Mittlmeier mutatott rá. A Regensburgi Egyetem professzora, – aki egyúttal a projekt vezetője is – elárulta, kollégája vetette fel, hogy ezúttal lehetne az a téma, hogy: „katicabogár”.

A professzor nagyon meglepődött ezen, hiszen amikor az emberiség éppen egy nehéz időszakát éli, rosszabbnál-rosszabb híreket látunk, hallunk magunk körül, akkor mégis, hogy juthat eszébe valakinek egy ilyen témaötlet. Ezért megkérdezte az ötletgazdát, aki egy személyes élménnyel magyarázta azt.

„Leszállt a kezére egy katicabogár, amin annyira elcsodálkozott, annyira rabul ejtette, hogy arra gondolt, érdemes lenne azt megmutatni, mennyire elfeledkezünk ezekről az apró örömökről”

– árulta el a Josef Mittlmeier, mi is volt az ötlet evolúciója.

Elhangzott, a fiatalok körében heves eszmecsere, vita bontakozott ki a témáról, vajon, hogyan is lehetne ezt megragadni.

A professzor szerint ha valaki megnézi ezeket a képeket, akkor azt láthatja, hogy egy olyan világ bomlik ki belőlük, ami nem a hírek, de nem is a reklámok, vagy a filmek világa, azaz nem a fogyasztói társadalom csábító világa.

Azt figyelhetjük meg, hogy milyen csodás az élet a városokon kívül, milyen jó dolog a természetben lenni, milyen nagyszerű érzés más emberekkel találkozni, kapcsolódni. Nem lehetséges, hogy városaink megfosztanak attól, amire igazán szükségünk lenne, tette fel a kérdést Mittlmeier.

Úgy véli, a művek központi gondolata végső soron a luxus. A luxus, ami a materialista világszemlélet szerint drága tárgyakat jelent, ezzel szemben a művész hallgatók a luxusnak egy másik értelmezését fogalmazták meg. Eszerint pedig manapság luxus lehet a nyugalom, a csend, a felismerés, a barátok, a közelség, a koncentráció vagy épp az elmélyülés.

A Művészet és Technika című kiállítást 2024. augusztus 24-ig lehet megtekinteni az Érdi Galéria nyitvatartási idejében, azaz csütörtöktől szombatig, 9 és 15 óra között.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email