bicikliverseny_pexels_pixabay

Mutatjuk, hogyan készül a város a Tour de Hongrie-ra

bicikliverseny_pexels_pixabay

Mutatjuk, hogyan készül a város a Tour de Hongrie-ra

Május 11-én kétszer is áthalad a kerékpáros verseny mezőnye Érden, amit az önkormányzat és helyi civilek is szeretnének emlékezetessé tenni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról az ÉrdMost is többször beszámolt, május 8-án, azaz ma elrajtol hazánk nagy hagyományú, nemzetközi kerékpárversenye, a Tour de Hongrie, aminek egyik szakasza május 11-én Érdet, illetve környékét is érinteni fogja.

A negyedik, Budapest és Etyek közötti etap során a versenyzők a Budafoki úton érkeznek meg városunkba, majd a Tesconál található többsávos körforgalmon áthaladva, a 6-os és 7-es utak közös szakaszán folytatják a tekerést az Ercsi út végén található körforgalomig. Innen a 7-es úton Tárnok felé veszik az irányt, aztán a Fehérvári, valamint a 7-es utak találkozásánál egy éles, szinte 180 fokos kanyart véve ismét átlépik településünk közigazgatási határát.

A 2024-es Tour de Hongrie negyedik szakaszának teljes útvonala

A kerékpárosok ezt követően áthajtanak a Fehérvári és Zámori út csomópontjában kialakított körforgalmon, végül pedig a következő, a Zámori, Vadlúd, Sóskúti és Rákóczi Ferenc utak kereszteződésében lévő körforgalmat érintve hagyják el Érdet.

De nem sokáig, hiszen később, egy rövidebb szakaszra még visszatérnek. Ekkor szintén a 7-es úton, de immár Tárnok felől érkezve, ismét csak a Fehérvári és a 7-es utak kereszteződésén belépve, a „Fehérvári-Zámori”, majd a „Zámori-Vadlúd-Sóskúti-Rákóczi Ferenc” körforgalmakon áthajtva mutatja meg magát a mezőny.

Jóllehet a bemutatott útvonal mentén bárhova kiállhatunk és figyelemmel követhetjük az eseményeket, szurkolhatunk, azonban lesz néhány olyan helyszín is, ahol – a bicikliversenyek hagyományainak megfelelően – kisebb-nagyobb kiegészítő attrakciókra is készülhetünk.

Fehérvári-Zámori körforgalom, a verseny érdi kísérő programjainak fő helyszíne

A legnagyobb ilyen jellegű megmozdulást az önkormányzat szervezi a Zámori és Fehérvári utak kereszteződésébe, ahol ugye kétszer is elhalad a mezőny. Az előzetes program szerint a kerékpárosok először 13:15 környékén érkeznek meg oda, viszont már korábban is érdemes lesz kilátogatni a szalaggal és kordonnal lezárt szurkolói területre.

Háromnegyed egykor már a helyszínen lesz az az úgynevezett marketing konvoj, amiből mindenféle szóróajándékokat, például nyakbaakasztókat, kulcstartókat, egyebeket osztanak majd. Ahogy az érdi Colour Dance táncstúdió produkciója miatt is érkezhetünk hamarabb, akik mindenféle, emberekből álló élőképeket, többek közt biciklit, vagy épp Érd nevét formázzák meg.

Ennek kapcsán a szervező megjegyezte, ez nem csupán a helyszínen, hanem akár az élő, televíziós közvetítésben is jól mutathat, és remélik is, hogy ezt majd az adásrendezők is így gondolják. Hiszen a Tour de Hongrie a városmarketing szempontjából is egy fontos esemény, tette hozzá.

A programokra visszatérve, a mezőny második alkalommal egy órával később, 14:15 körül várható ismét. Ekkor már a helyi zeneiskola fúvószenekara kerülhet be a közvetítésekbe, akik az Érd Körbe városkerülő biciklizéseken is többször húzták már a „pedál alá valót” a résztvevőknek. Mint megtudtuk, ezúttal izgalmas rockzenei átdolgozásokkal készülnek.

A szervező ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kerékpárversenyeken nem csak a mezőnynek, hanem az azt felvezető és követő hatalmas konvojnak, a szervizautóknak, kísérőknek az áthaladása is igen látványos és különleges élmény tud lenni.

Ezt egyébként néhány éve, egy még nagyobb szabású biciklis verseny, a Giro d’Italia kapcsán már megtapasztalhattuk.

Süle Zsolttól, lokálpatriótától, az érdi kerékpáros élet egyik ikonikus alakjától azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat mellett a civilek is készülnek a Tour-ra. Például készítettek egy térképet, amin a verseny helyi útvonala mellett bejelöltek néhány olyan pontot is, ahonnan szerintük érdemes szurkolni. (Ehhez papíralapon is hozzá lehet majd jutni, de addig is megmutatjuk digitálisan.)

A civilek szerint a pirossal jelölt helyekről érdemes szurkolni

Másrészt az útvonal több pontján is színes „installációkra” lehet számítani. Az egyik ilyen lesz, hogy a 99 éves Érdi Ipartestület köszönti majd a szintén 99 éves Tour de Hongrie-t, miként a Maxi Bike bringabolt előtt is különféle molinókkal, aszfaltrajzokkal készülnek a lelkes civilek, árulta el Süle. Hozzátéve, hogy több helyen, így például a Felső utcának a  6-os és 7-es út feletti szakaszán, valamint a Júlia utcai hídon is szervezett szurkolói csoportok biztatják majd Saganékat.

Természetesen a verseny lezárásokkal is jár. Kajáriné Bodó Enikő, az Érdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője az ÉrdMostnak elmondta, a rendőrség már 12.20-kor lezárja a fentebb részleteiben is bemutatott útszakaszokat, és a zárást legkésőbb 16.30-ig fenn is tartja. Vagyis, aki akkortájt a környéken közlekedne, annak érdemes ezzel számolni.

A szervező ennek kapcsán megjegyezte, noha a versenynek van egy előre megadott időterve, hogy mi, mikor fog történni, de némi csúszás bármikor adódhat, amire szintén hasznos előre felkészülni.

Fotó: Freepik, Pexels, ÉrdMost, tdh.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email