tourdehongrie

Érden megy át jövő szombaton a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárosverseny

tourdehongrie

Érden megy át jövő szombaton a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárosverseny

Olyan jól szerepelt Érd a Giro d’Italia verseny helyszíneként két éve, hogy idén bekerültünk a magyar körverseny útvonalába is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Tour de Hongrie nemzetközi versenyt 99 éve szervezték meg először, majd jó néhány kihagyott év után 2015–ben indult újra. A profi kerékpárosok gyorsasági versenyének a helyszínen túl úgy is köze van Érdhez, mondta el az Érd FM podcast-jében Süle Zsolt „érdi közügyes”, akinek kiemelt tematikája a kerékpározás, hogy a biztonsági vezetője érdi származású, a budapesti attrakciót pedig az újbudai Superior Racing Team, Magyarország legnagyobb mountainbike utánpótlás egyesületének vezetője szervezi, aki egyébként Érden lakik.

A magyarországi versenymezőny öt kört tesz, és Érdet a Budapest – Etyek útvonal részeként érinti, amelynek távja 166 kilométer. Budapesten a Hősök terénél dördül el a rajtpisztoly. Érdre a Budafoki úton érkeznek a versenyzők, majd a Tesco körforgalmat megkerülve fölmennek az elkerülőn, a tárnoki körforgalomnál megfordulnak, tovább mennek Sóskút felé, majd még egyszer visszakerekeznek Érdre.

„A koreográfia egészen pontosan úgy néz ki, hogy először is délben ideér a hangulatteremtő zenés karaván, majd 13 órakor a mezőny – részletezi Süle Zsolt. – 14.15-kor halad át Érden a második kör, a Fehérvári – Zámori körforgalomnál. Összesen nyolc érdi körforgalmon haladnak át a versenyzők, a Fehérvári útit kétszer is érintik.) Úgyhogy az érdi gyerekek és felnőttek kétszer is lehetőséget kapnak arra, hogy élő egyenesben csodálják meg az élvonalbeli versenyzők teljesítményét. Köztük olyan magyar kerékpárosok is lesznek, akikre igazán büszkék lehetünk.”

2023. 05. 12. Tour de Hongrie 3. szakasz, Kaposvár – Pécs, Fotó: Vanik Zoltán

Madár Tamás és Urbán Szabolcs kérdéseire válaszolva Csengeri Attila, az Érd Körbe Egyesület vezetője elmondta, kerékpáros barátai felhívták a figyelmet arra, hogy az 50 km/h átlagsebesség az etyeki dombság környékén lecsökken ugyan 29-re – pontosabban ennyi itt a rekord -, ám ezt úgy kell értékelni, hogy a hobbi biciklisták itt boldogok, ha 10-15-tel föl tudnak tekerni, és közben lóg a nyelvük.

Az érdi helyszín azért is figyelemreméltó, mert mi itt Érden megszoktuk, hogy szidjuk az útminőséget (joggal, sokszor), ám az is tény, hogy azokon az útszakaszokon, ahol a versenyzők elhaladnak, olyan biztonsági feltételeknek kell megfelelni, hogy baleset ne legyen. Az útminőség tehát fontos, de azért nem elvárás a tüköraszfalt.

Sajnos Érdet nem az Iparos úton hagyják el, mert különben bebizonyíthatnák, hogy emelkedőn is lehet kerekezni, tette hozzá Süle Zsolt, aki sajnálattal hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétköznapi kerékpározás szempontjából Érd „tiltott város”. Ahol ugyanis most átvonul a mezőny, ott Érd számos pontján, például a Tesco körforgalomnál is, kerékpározni tilos táblákkal találkozik.

„A sportolni vágyó gyerekek számára, tehát akik a versenysport irányába mennének, Érd jó felnevelő bázis, de aki edzeni is akar a közúton – hisz hol máshol tudna -, az odébb megy. Batta és Érd között már levették a tiltást a kerékpárosok kérésére a Csentericsig, nálunk azonban még mindig csak a versenyzők részére zöld a lámpa.

A Tour de Hongrie kerékpárosverseny tehát május 11-én, szombaton halad át Érden. Nemcsak a helyszínt adjuk, hanem a város kis attrakcióval is kedveskedik a versenyzőknek és a nézőknek a Fehérvári – Zámori úti körforgalomnál. Kivonulnak a fúvósok, a táncos lányok, és élőkép fogja megformálni városunk betűit, hogy legalább pár pillanatig lássa a világ, Érd is felkerült a kerékpáros térképre.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email