22_03_29_erdmost_nincskep

Jön a szúnyoggyérítés

22_03_29_erdmost_nincskep

Jön a szúnyoggyérítés

Eső után köpönyeg, jobban mondva szúnyoggyérítés. Az önkormányzat közzétette, milyen technológiával és hányszor tervez gyérítést az idén. Mint írják, a légi kijuttatásra engedélyezett kémiai készítmények engedélye lejárt, így ezt a technológiát tisztifőorvosi hozzájárulással alkalmazhatják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén is lesz szúnyoggyérítés, az önkormányzat szervezésében, enhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgológus (azaz rovartani) szakértő bevonásával, aki előzetes vizsgálatával állapítja meg az irtás módját és idejét, majd visszaellenőrzi annak hatékonyságát.  Légi biológiai imágógyérítésre várhatóan egy alkalommal, földi-biológiai imágógyérítésre szintén egyszer, földi kémiai imágógyérítésre pedig négyszer kerül majd sor, az időjárás függvényében. Igény és szükség szerint ezek a kezelések kiegészülnek az  Országos Katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítésekkel – írja az önkormányzat honlapja, hozzátéve: az irtásokat megelőzően mind a lakosságot, mind a méhészeket kiértesítik.

(Az Országos Katasztrófavédelem szúnyogirtási programjáról, helyszíneiről itt tájékozódhatnak olvasóink. A településünket is érintő akcióikat ahogy az előző években, úgy idén is közzétesszük majd.)

A szúnyogirtásnak alapvetően két módja van: a kémiai és a biológiai. A kémiai irtás jellemzően úgy néz ki, amit itthon is jól ismerünk: repülőgépről a levegőbe permeteznek rovartirtó vegyszert. Több uniós országban már betiltásra került a légi permetezéssel végzett kémiai rovarirtás, a kifejlett szúnyogegyedek légi kémiai módszerrel történő gyérítése pedig csak közegészségügyileg jelentős események során engedélyezett. A biológiai gyérítés esetében egy baktériummal fertőzik meg a szúnyoglárvákat, és a baktériumok által termelt toxinokkal pusztítják el a szúnyoglárvákat szelektíven. A baktérium a lárva bélrendszerében hat: elpusztul tőle, mielőtt még kifejlett szúnyogként kirepülhetne. Ez a módszer a többi vízi élőlényre nincs hatással, és értelemszerűen a szárazföldi rovarokat sem befolyásolja, mivel a hatóanyagot a vízbe juttatják. A módszer nem újkeletű, Németországban például már a 70-es évek óta alkalmazzák. (Forrás: Greenpeace)

Melegköd helyett ULV

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazzák. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. Utóbbi technológiával történik idén az irtás Érd közigazgatási területén is, szemben az előző években megszokott melegködös eljárással.

Alacsony dózis

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális hatása a készítményeknek). Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a település belterületén zajlik.

Lejárt az engedély

A megelőző években légi kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet alkalmazni. (Lásd fenti, keretes írásunkat.)

A lakosság is bejelentheti

A szúnyoggyérítés igénylésével kapcsolatos lakossági bejelentéseket az enhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgológus szakértő vizsgálja ki, és rendeli el indokolt esetben az irtás ismétlését. Ilyen bejelentéseket a varosuzemeltetes@erd.hu email címen fogad az önkormányzat.

Fontos azonban tudni, hogy e vérszívóknak csak egy része származik a szabad területeken és árterek vizeiben fejlődő lárvákból, azok nem elhanyagolható része kerül ki a magánterületeken lévő pangó vizekből, esővíztárolókból, kerti öntözéses területekről, ház körül található kisebb-nagyobb állóvizekből. Ezért fontos szerepe van a lakosságnak is a megelőzésben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email