fametszes_220823

Tessék metszeni: a telektulajdonos felel a tiszta utcaképért

fametszes_220823

Tessék metszeni: a telektulajdonos felel a tiszta utcaképért

A kerítés mögül kinyúló, a közlekedést akadályozó, zavaró ágakat a tulajdonosnak kötelessége visszavágatni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd szűkebb utcáira igencsak jellemző problémával keresett meg minket az egyik olvasónk. A Judit utcában él, ami olyan keskeny, hogy mint mondta, ha csak a gödröket kerülgeti, már lekarcolják a kocsija oldalát a kinyúló ágak. „Negyven telekből harminc esetében olyan mélyen nyúlnak ki a kerítésen az ágak, gallyak, hogy autóval kikerülhetetlenek. Van, aki megáll, letördeli, de van olyan ág, ami karvastagságú. Ráadásul olyan is előfordul, hogy a 220-as vezetékig felfut a zöld televény. Egyszóval: gondozatlan az utca. Az a kérdésem, kinek a felelőssége az ágak visszavágása” – írta  olvasónk az Érdi Újságnak. Hozzátette: úgy érzi, ő nem utasíthatja az ágak levágására az ingatlantulajdonosokat, nincs hozzá joga. Ő annyit tud tenni, hogy rendben tartja a portáját, illetve az előtte lévő útszakaszt.

Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályát, mi ilyenkor a teendő. Barabás Emőke főosztályvezető elmondta: az önkormányzati rendelet kimondja: „Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv), illetőleg, ha a járda mellett zöld sáv is van, az ingatlan határától számított 5 méteren belül a teljes terület tisztán tartásáról, a zöld sáv kaszálásáról, valamint az ingatlanról a gyalogjárdára és az út fölé hajló ágak nyeséséről annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés zavartalansága biztosított legyen.”

Tehát az ingatlanról kifelé növő, valamint az ingatlan előtti fa – amennyiben az az ingatlan határától számított 5 méteren belül található – gondozása, gallyazása oly módon, hogy az a járdán, valamint az úton való közlekedést ne akadályozza, az ingatlan tulajdonosának feladata. Amennyiben ez nem történik meg, a Városrendészeti Osztály jár el az ügyben, persze csak akkor, ha tudomást szereznek az esetről – érdemes tehát bejelentést tenni a jegyzo@erd.hu és kozter@erd.hu e-mail címeken. Ilyenkor a városrendészet munkatársai felszólítják az illetőt a portája előtti terület rendbetételére, és ha ez nem történik meg, a közterület-felügyelet helyszíni bírságot szabhat ki.

Ismerős helyzet, sajnos, hogy a villanyvezetékbe nyúló ágakat az ELMÜ megbízásából dolgozó vállalkozók erősen visszavágják, a fa elveszíti a formáját, aránytalanná vagy épp veszélyessé válik (ilyenkor az oldalágakat nem vágják vissza). Barabás Emőke kérdésünkre elmondta: a lakók ilyenkor megmetszhetik, arányossá tehetik a fát.

 

Fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email