22_03_29_erdmost_nincskep

Fellebbezést kér a lakosoktól Budaörs a lőtér ügyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Fellebbezést kér a lakosoktól Budaörs a lőtér ügyében

A budaörsi önkormányzat szerint jogszabálysértően adott engedélyt a Budaörsi Rendőrkapitányság a város nyugati határában lévő Natura 2000 természetvédelmi területen a lőtér működésére – olvasható a város honlapján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A határozatot a budaörsi önkormányzat ismét meg fogja fellebbezni és a környékbeli lakókat is arra kéri, éljenek fellebbezési jogukkal, amiben minden segítséget megad számukra. 

Azt írják, az önkormányzat a közelben lakók jogos panaszai alapján már hosszú évek óta próbálkozik a legkülönbözőbb módokon a lőtér okozta zajterhelés megszüntetésével. Miután önkormányzati hatáskör ez ügyben nincs, csak azt tudták tenni, hogy az illetékes hatóságok és bíróságok előtt eljárásokat indítottak.

A helyi önkormányzat által kezdeményezett eljárások során kiderült, a lőtér működését eleve nem lett volna szabad engedélyeznie a rendőrségnek, mert az Natura 2000-es besorolású természetvédelmi terület, ahol tilos lőteret létrehozni.

Az önkormányzat által indított bírósági eljárásokban a Kúria, majd legutóbb a Budapest Környéki Törvényszék is kimondta, hogy a rendőrségi határozat törvénysértő, már csak amiatt is, mert nem vonta be ügyfélként az eljárásba a zajterhelés által érintett lakosokat. Az elrendelt új eljárásban azonban a rendőrség ismételten jogszabályt sértett, ezért legutóbb a Törvényszék ismét megsemmisítette a lőtérengedélyt, és új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget.

Ebben az új eljárásban a rendőrségnek először is ügyfélként be kellett volna vonnia az ügybe minden ingatlantulajdonost, akinek a lőtér hatásterületén van ingatlana, másodszor pedig figyelembe kellett volna vennie azt a szigorú jogszabályi rendelkezést, amely szerint lőtér Natura 2000 besorolású területen nem engedélyezhető.

A budaörsi önkormányzat jogi képviselője június legvégén vette kézhez a Budaörsi Rendőrkapitányság 13010-821/422-97/1996.F. számon iktatott határozatát. Ez a határozat azonban ismét nem felel meg a bírósági ítéletekben foglaltaknak és a hatályos jogszabályoknak. A rendőrség ismét engedélyezte a lőtér működését, azon az alapon, hogy szerinte – és a Duna–Ipoly Nemzeti Park álláspontja szerint – a Natura 2000 besorolás során már figyelembe vették, hogy a területen egy lőtér is van. Ilyen kivétel azonban a jogszabályokban nem szerepel. Nem derül ki a rendőrségi határozatból az sem, hogy a rendőrség valóban ügyfélként kezelte-e valamennyi, a lőtér hatásterületén lévő ingatlan tulajdonosát.

A budaors.hu-n hangsúlyozzák, ezt a határozatot is meg fogják fellebbezni. Azt kérik a lőtérrel határos vagy annak a hatásterületén lévő ingatlanok tulajdonosaitól, akiknek a jogait az önkormányzat a jogorvoslati eljárások kezdeményezésével védeni próbálja, hogy maguk is éljenek a fellebbezés jogával, akkor is, ha az eljárásról nem kaptak értesítést a rendőrségtől. Az önkormányzat ebben szükség esetén segítséget nyújt. Szeretnék elérni, hogy a Budaörs nyugati részén lakók jó időben is, nyitott ablaknál, lövések zaja által nem zavarva élhessék az életüket. Ebben nagy segítség, ha az érintett lakosok is csatlakoznak az erőfeszítésekhez.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email