22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb szúnyoggyérítés lesz Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb szúnyoggyérítés lesz Érden

Sokan tapasztalhatjuk, hogy esténként a szúnyogok miatt nem igazán lehet a szabadban tartózkodni és sok panasz érkezik Érd polgármesteréhez is. A hét második felében és jövő héten is számíthatunk szúnyoggyérítésre, de mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester közösségi oldalán írt arról, az elmúlt időszakban számos panaszt kapott azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli módon megszaporodtak a szúnyogok Érden, ami miatt az esti órákban szúnyogriasztó használata nélkül, szinte lehetetlen kint tartózkodni a szabadban. Mint írja, ez a hirtelen jött szúnyoginvázió annak köszönhető, hogy az elmúlt tavasz hűvösebb és esősebb időjárása egyik pillanatról a másikra váltott meleg, nyári időbe, és a szúnyogok a meleg estéken vannak igazán elemükben.

„Sokan fordultak a hivatal felé és hozzám is, azzal a kéréssel, hogy rendeljünk el azonnali irtást, hiszen mindenki szeretné végre a szabadban élvezni ezeket a kellemes nyári estéket. Szúnyogirtás tekintetében Érden, mint az ország többi területén is, elsődlegesen a katasztrófavédelem jár el, azonban Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa és kiegészítse ezt a folyamatot.”

Csőzik László arról is beszámol, hogy az elmúlt hónapban volt már két biológia gyérítés a városban, az egyiket a katasztrófavédelem szervezte, a másikat a város. Kiemelte, a hét első felében a szakemberek felmérték, hogy mely területeken van a legtöbb szúnyog, és a mérés után újabb gyérítés lesz a hét második felében, csakúgy, mint ahogy a jövő héten is.

A polgármester azt írta, hogy szakemberekkel folyamatosan egyeztetve mindent megtesznek a gyérítésért, amit a lehetőségeik és a költségvetésük enged., de a szervezett szúnyoggyérítés mellett, mi magunk is nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy kevesebb legyen a szúnyog. „Ezeknek az apró vérszívóknak több mint 30 százalékának, a lakosság biztosít megfelelő tenyészközeget.”

 – A használaton kívüli felfújható kismedencét mindig engedjük le.

 – Szüntessük meg a pangó vizeket, a ház mögött tárolt gumiabroncsot, amiben megáll az esővíz, fektessük le.

 – A homokozójátékokat tegyük el használat után, üres kaspókat, virágalátéteteket lefordítva tároljuk kint, vagy vigyük be fedett helyre.

– Az esővízgyűjtő vödröket, hordókat pedig mindig takarjuk le szúnyoghálóval! Nem is gondolnánk, de egy kiadós eső vagy locsolás után, ezek mind-mind ideális helyek a szúnyogoknak a petéik lerakásra, amik letétele és a kifejlett állat kikelése között mindössze 5-10 nap telik el.

Csőzik László azzal zárja gondolatait, hogy mindemellett fontos odafigyelnünk arra is, hogy támogassuk a természetes megoldásokat is.  Ezért a polgármesteri irodai ablakaiban fészkelő fecskékre az idén is fokozottan figyelnek és óvják őket. „Ezek a kedves kis állatok maguk is részt vesznek a szúnyogirtásban, ugyanis egyik fő táplálékuk ezek a bosszantó kis vérszívók. Az itt fészkelő kis madarak tehát szorgalmasan bekapcsolódnak az irtási munkálatokba, amellyel nagy segítségünkre vannak.”

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email