erd_foter

118 milliót kért a város, 11 milliót adott a kormány

erd_foter

118 milliót kért a város, 11 milliót adott a kormány

Egy középkategóriás autó árával segítette meg a kormányzat Érdet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője a saját Facebook oldalán számolt be arról, a Csőzik Lászlónál tett közelmúltbeli látogatásáról, melynek során átadta Érd polgármesterének a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium rendkívüli támogatásáról szóló dokumentumát.

Eszerint Érd 11.357.924, azaz tizenegymillió-háromszázötvenhétezer-kilencszázhuszonnégy forintot kap a magyar államtól. Érzékeltetve a nagyságrendet, az összeg nagyjából egy új Suzuki Vitara árának felel meg, ami egy nyolcvanezres város költségvetését tekintve, cseppet sem nevezhető soknak.

A posztból megtudhatjuk, hogy ebben az évben eddig megközelítőleg 2 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak, illetve kapnak a bajban lévő önkormányzatok. A rendkívüli támogatás a települések működőképességének megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgál.

Az ÉrdMost ennek nyomán megkérdezte az önkormányzatot, hogy ez az összeg mekkora segítséget jelent egy közel nyolcvanezres, anyagilag köztudottan rosszul eleresztett település számára.

László Ferenc, a városháza kommunikációs vezetője elmondta, miután a kormány az elmúlt 5 évben kivéreztette az önkormányzatokat, és több száz milliárdot vontak el a magyar településektől, Érdtől például összesen 6 milliárd forintot, akkor ez a 11 millió forint meglehetősen visszafogott összegnek tűnik. Főleg, ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy Érd mérlegfőösszege jelenleg 20 milliárd forint körül van.

„Ennek is örülni kell, hiszen 2019 óta a kormány és a gazdasági helyzet megtanított minket arra, hogy a morzsáknak is örülni kell”

– fogalmazott.

László Ferenc hozzátette, egy önkormányzat akkor kér rendkívüli támogatást, amikor kifizetetlen számlái vannak, amikor a működéséből adódóan anyagi nehézségekkel néz szembe. Mint elárulta, rendkívüli támogatást Érd és más önkormányzatok is rendszeresen szoktak kérni.

Miként fontos látni azt is, hogy ezeket az igényeket minden esetben indokolni kell, minden esetben le kell vezetni, hogy pénzügyileg ez miért indokolt. Ezt nem a levegőre, nem jövőbeli költésekre, hanem az elmaradásokra kérik, nyomatékosította.

„Az elmúlt években ez általában azzal áll összefüggésben, hogy az infláció miatt az önkormányzatok kiadásai brutálisan megszaladtak, és az államilag garantált normatíva, ami nem más, mint a helyi adó visszacsatornázása, azaz amit az állam szed be helyettünk, abból vállalniuk kellene a többletköltségeket, de nyilván a töredékét adják oda az utóbbi időkben”

– hangsúlyozta a kommunikációs vezető, konkrét példaként a közétkeztetést említve.

Elmondása szerint az önkormányzat évente immár több, mint kétmilliárdot fizet a közétkeztetésért, amit az erre a kiadásra kapott állami normatívából teljesít. Ez az összeg idén is a város költségvetésének a része volt, viszont az időközbeni élelmiszer-infláció miatt ez a pénz nem elég a feladat teljesítésére. Ilyenkor például lehet kérni rendkívüli támogatást, magyarázta László.

Egyébként, mint a korábbi években, úgy most is százmilliós nagyságrendben kérték a kormányzat segítséget, ebből lett aztán a fentebb említett, valamivel több, mint tizenegymillió forint. Ez persze nem volt mindig így. A 2019 előtti érdi önkormányzati vezetésnek volt, hogy évi 700 millió forint bónuszt is megítéltek. Igaz, akkoriban a gazdaság is a szebbik arcát mutatta, állapította meg a szóvivő.

László Ferenc elárulta, a polgármester és az országgyűlési képviselő közti találkozón szóba került több olyan projekt is, ami a kormány, illetve a központi állami bürokrácia akadékoskodása miatt az utóbbi hónapokban megakadt. Többek közt ilyen a város által uniós pályázatokon elnyert két új bölcsőde ügye is, de remélik, hogy Aradszki András mind ezt, mind a további ügyeket elő tudja majd mozdítani.

Címlapkép: ÉrdMost archív belső képek: ÉrdMost archív, Facebook/Dr Aradszki András országgyűlési képviselő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email