csapPixa

Kritikus a helyzet Sóskúton és Zámoron, Érden is takarékoskodni kell a vízzel

csapPixa

Kritikus a helyzet Sóskúton és Zámoron, Érden is takarékoskodni kell a vízzel

A két településen teljes locsolási tilalmat rendeltek el, és lehet, hogy tovább szigorít az ÉTV.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hosszan elhúzódó hőség miatt jelentős mértékben megnőtt az ÉTV ivóvízrendszeréről ellátott települések vízfogyasztása. A szolgáltató, illetve Csőzik László polgármester korábban kérte a lakosságot, takarékoskodjanak a vízzel, mert az ivóvízrendszer a reggeli és esti napszakban elérte kapacitásai felső határát.

Érden mostanáig nem vezettek be korlátozásokat, Pusztazámoron és Sóskúton azonban augusztus 14-én szükség volt az azonnali teljes locsolási tilalom elrendelésére, miután megkezdődött a Sóskutat és Pusztazámort kiszolgáló vízellátó rendszer ürülése.

„Sóskút és Pusztazámor távolabb fekszik. A közelebb eső települések fogyasztói nagyon sok vizet használnak, ezért nem jut már megfelelő mennyiség a sóskúti rendszerbe” – magyarázta az ÉrdMostnak Lanku Ildikó, az ÉTV ügyvezetője.

Az ÉTV nem tud annyi ivóvizet juttatni a hálózatba, mint amennyit a felhasználók kivesznek belőle.

A szolgáltató arra kéri a lakosokat, hogy legalább ezen a héten tartózkodjanak a nagyobb vízelvételektől és locsolásoktól.

„Sóskúton és Pusztazámoron azonnali teljes locsolási tilalom elrendelésére volt szükség annak érdekében, hogy a hétvégére lehetőleg ne ürüljön le a vízellátó rendszerük.

Előreláthatólag az előttünk álló 5-6 nap lesz a kritikus, de folyamatosan követjük, hogyan alakulnak a befolyásoló tényezők, feltételek.

Amennyiben a holnapi napon nem látunk pozitív változást, azaz csökkenést a vízfelhasználásban, úgy szükséges lesz első körben a sóskúti és pusztazámori nem lakossági fogyasztók korlátozása, ideiglenes kizárása a teljes vízszolgáltatásból” – áll az ÉTV szerdai közleményében.

Mint írják, közvetlenül is megkeresik a sóskúti és pusztazámori közületi, ipari fogyasztókat, hogy működjenek együtt az ÉTV-vel a helyzet javítása érdekében.

Lanku Ildikó ezzel kapcsolatban elmondta: a mai és a holnapi napon figyelik, hogyan alakul a helyzet Pusztazámoron és Sóskúton, és milyen hatással van Érdre, Tárnokra és a többi településre, és csak azt követően születhet bármilyen döntés.

Rajtunk, érdieken is múlik, hogyan alakul a vízhelyzet, hiszen ha mi kevesebbet használunk, több jut Sóskútnak és Pusztazámornak. Korábban az ÉrdMost is írt arról, hogyan kerülhetjük el a vízhiányt, most nagyon aktuálisak ezek a tanácsok.

A hosszú hétvégére már mond esőt a meteorológia, így remélhetőleg már nem szomjazik sokáig a növényzet, és marad elegendő ivóvizünk is.

Fotó: Pixabay, Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email