szikra_szulinap_2024

Iskolát az atipikus gyerekeknek: ez a Szikra legnagyobb álma

szikra_szulinap_2024

Iskolát az atipikus gyerekeknek: ez a Szikra legnagyobb álma

Ötödik születésnapját ünnepelte a hétvégén az érdi Szikra Egyesület, ami manapság már hatszáz atipikus gyermeket nevelő családnak mutatja az utat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Öt család öt éve alapította meg a Szikra Tehetséggondozó Egyesületet, amiről egy, a Magyar Földrajzi Múzeumban szombaton megtartott családi nap formájában emlékeztek meg az érintettek.

Az érdi civil szervezet célja az atipikus, kiemelten tehetséges gyermekek tehetséggondozása. Az Asperger-szindrómás gyerekek együttműködésének, szociális készségeiknek a fejlesztése, valamint integrációjuk folyamatos támogatása,tehetségük azonosítása, gondozása és kibontakoztatása. Nem utolsósorban pedig az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztése.

Zádori Henrietta, alapító-elnök, Szikra Tehetséggondozó Egyesületet (ÉrdMost archív)

Zádori Henrietta, az egyesület alapítója és elnöke az ÉrdMostnak úgy fogalmazott, annak idején nem nagyon „gondolkodtak”, elsősorban a düh, a tehetetlenség vezérelte őket, mert sokszor kilátástalannak látták a helyzetüket.

Mint egy szintén autista gyermeket nevelő édesanya, alapvetően a saját fiának szeretett volna minél jobb lehetőségeket kiharcolni, de rájött, hogy sokan mások is magunkénak érzik ezt a küzdelmet, így a Szikra gyógypedagógusokat, pszichológusokat és egyéb szakembereket bevonva, mostanra már hatszáz érdi és környékbeli családnak próbál meg segíteni, az „atipikus létezés” útvesztőjében.

Résztvevők a „Ragyogj kéken, sétálj Érden!” című rendezvényen (ÉrdMost archív)

S noha adódtak pillanatok, amikor legszívesebben feladta volna, aztán mindig jött valami pozitív élmény, ami végül visszatartotta. Ilyen volt például az, amikor az önkormányzat saját közösségi teret biztosított számukra. Ahogy az is jól esett nekik, amikor 2020-ban megkapták az Érd Közneveléséért Díjat. Nem beszélve az évek során elnyert sok-sok pályázatról.

Zádori ugyanakkor legalább ilyen sikernek éli meg, amikor a gyógypedagógus „visítva” hívja őt, hogy egy nem beszélő gyerek végre megszólalt.

„Én még mindig nagyon picinek érzem magunkat, és akkor szólnak, hogy Heni nyisd már ki a szemed, és nézd meg, mekkorák vagytok”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy valóban érezhető a városban a munkájuk gyümölcse, hiszen az érdiek egyre elfogadóbbak a témával kapcsolatban.

Miközben máshol is egyre többen ismerik a nevüket, ami – többek közt – a napjainkban már az ország számos pontján megtartott nyári táboroknak köszönhető, emelte ki az elnök.

Pillanatkép a Szikra Egyesület ötödik születésnapjáról

Ugyanakkor az elért eredményektől függetlenül, folytatni szeretnék mind az érzékenyítést, mind az érdekképviseletet, már csak azért is, mert a legnagyobb álom még nem valósult meg. Ez pedig egy saját, az atipikus gyermekek oktatására létrejött iskolának a megalapítása lenne, amiért ugyan évek óta demonstrálnak, azonban eddig sikertelenül.

„Lőjük be a következő öt évre, hogy ezt a sulit megvalósítjuk”

– zárta gondolatait az elnök.

Egyébként Zádori Henrietta családjának, illetve azon keresztül a Szikrának a történetét annak idején egy videóban is bemutattuk.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email