magyar peter1

Magyar Péter Érdet választotta az EP-listavezetők vitája helyett

magyar peter1

Magyar Péter Érdet választotta az EP-listavezetők vitája helyett

Május 17-én pénteken 20 órakor Érden, a városháza előtt tartott beszédet a Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége országjáró túrája április 17-én kezdődött Békés megyében. Magyar Péter azóta folyamatosan úton volt, igyekezett ellátogatni az ország minden szegletébe.

A politikus saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy országjárásának következő állomása Pest vármegye.

Május 17-én pénteken Pilisvörösvár, Budaörs, Százhalombatta és Gyál után 20 órakor Érden tartott beszédet.

Lengtek a magyar zászlók, szólt a dob, felhangzottak az ismert slágerek, és mire Magyar Péter fellépett az immár ikonikussá vált kistehereautó platójára, az időjárás is szelídebb húrokat pengetett.

„Éppen ott kellene lennem, ezt mondják sokan, egy televíziós vitán, de megmondom őszintén, örülök, hogy itt lehetek Önökkel – nézett körbe a jócskán megtelt főtéren. – Belehallgattam egy kicsit az adásba idefelé jövet, és hát javasolom Dobrev Klárának, hogy kevesebb Magyar Péter és több konkrétum.”

Elemzők talán azt mondják majd, azért nem ment el a Partizán élőben közvetített vitájára, mert kerüli, hogy bizonyos kérdésekben – például, hogy kivel fogna össze – színt kelljen vallania, és részletes program helyett egyelőre politikai lózungok vannak csupán a tarsolyában.

Kétségkívül egyszerű üzeneteket mondott Magyar Péter országos roadshow-ján. Azt mondta például: „Ne féljetek!”. Orbán Viktor egy 2007-es megszólalását bejátszva érthetővé is tette, miért ezt mantrázza. Hallottuk a bejátszásban a feltörekvő ellenzéki Orbánt, ahogyan elmagyarázza, miért lehet eredményes az a politikai erő, valós teljesítményétől függetlenül, amely az emberekkel elhiteti, hogy a fizikai biztonságuk van veszélyben, és a „támadók” ellen egyedül ő képes őket megvédeni.

Nincs Orbán Gyurcsány nélkül

Sokan legyintenek, mikor meghallják, hogy Magyar Péter megint megtöltötte valahol a teret, merthogy mindenhol ugyanazt mondja: pocsék az egészségügy és az oktatás, lyukas a szociális háló, mindent behálóz a korrupció, besároz az orbáni propaganda. Rogán művek, elszegényedés, Európában a legmagasabb infláció, adókulcs, stb. Tudjuk mind, elmondták az ellenzéki pártok is, nincs ebben semmi új.

Csakhogy jelenleg Magyar az egyetlen, akinek a közvéleménykutatások szerint immár másfél millió ember elhiszi, hogy elég erős és elszánt ahhoz, hogy abból a mocsárból, ahová a NER lehúzta az országot, kiutat mutasson.

Érdi beszédében sem kímélte az ellenzéket. Nem igaz, hogy Orbán Viktort nem lehet leváltani, mondta. Lett volna az ellenzéki pártoknak 14 évük, hogy megtegyék. Politikai munka helyett azonban belesüppedtek abba a felállásba, hogy a „nagy monolit tömbbel”, a Fidesszel szemben áll egy 10-15%-os DK, meg néhány széttöredezett párt, „akiket mindig össze lehetett gyurcsányozni”, és ez garantálja Orbán Viktor számára a kétharmadot. Nincs Orbán Gyurcsány nélkül.

Minden alkalommal elmondta azt is, hogy a hatalom másik pillére a rogáni propagandagyár. Hogy nincs oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium – ezeket első dolga lesz visszaállítani, ígéri –, de van propagandaminiszter, aki öt év alatt 1300 milliárd (!) közpénzt égetett el arra, hogy besározza, dehumanizálja, tönkretegye a NER ellenfeleit. És bocsánatot kért mindenkitől, hogy az ő lejáratására is elment eddig kétmilliárd forint az adónkból.

Beszélt arról, mit tapasztal az országban. Hogy az emberek elmondják neki, hogy nem jutnak hozzá orvosi ellátáshoz, hogy a kórházban nincs lift, a műtőben légkondicionálás, hogy az „SZTK-s” fogszabályozásra 12 évet kell várni, és hogy azzal fenyegetik őket a helyi döbrögik, hogy ki lesznek rúgva a munkahelyükről, ha ki mernek menni a térre vele találkozni.

Hogy merre a kiút, szerinte? Társadalmi szerződést ígért, melyben, ha a TISZA párt hatalomra jut, olyan széles társadalmi okosságra épülő kormányt állít fel, amely kezébe veszi az ország rendbetételének ügyét, felelős lesz a vállalásaiért, és ha nem teljesíti a feladatát, le fog mondani. Lesznek a kormánytól független hatalmi fékek: konszenzussal megválasztott államfő, alkotmánybíróság, legfőbb ügyész, számvevőszéki elnök. És lesz elszámoltatás is, ígérte: T. Istvántól is meg fogják kérdezni, hogyan csinált tíz év alatt egy öreg Opel Kadett és 120 ezer forint diákhitel tulajdonosaként 500 milliárdot.

Tanult Orbán Viktortól is. Például azt, hogy bátran használja és ügyesen magára húzza a magyarság kulturális toposzait, köztük Petőfi legismertebb verssorait: „Tavaszi szél vizet áraszt”, árad a TISZA, „Talpra Magyar!”, „bár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr”.

Becslések szerint olyan 1500-an gyűltek össze a városháza előtti főtéren a viharosra fordult időjárás ellenére. Ott volt Érd színe-java, Csőzik László is ott állt a tömegben.

(Magyar Péter teljes érdi beszédét ide kattintva nézheti meg.)

Érdekes incidens

A beszéd után a másfél ezerre becsült tömegből rengetegen maradtak még a városháza előtti téren, hogy pár szót válthassanak Magyar Péterrel, illetve, hogy készíthessenek vele egy közös szelfit.

Asztalos Éva polgármesterjelölt és a 9. választókerület képviselőjelöltje szintén kiállta a sort, hogy szelfizhessen Magyar Péterrel.

Azonban Magyar Péter hívei és Asztalos Éva között hirtelen heves vita robbant ki, mert többen hangosan jelezték, bizonyára aztért akar közös képet Magyar Péterrel, hogy felhasználhassa a kampányába.

Egy ponton túl Magyar Péter megelégelte a vitát és azt mondta, Asztalos Éva ne készítsen közös képet róluk. Ha mégis megteszi, az választási csalásnak minősül.

Valaki a tömegből meg is örökítette a jelenetet, amit egy több mint 6000 követőt számláló érdi facebook oldalon meg is osztottak.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email