marianumballagasBA

Több, mint négyszáz diák búcsúzott a középiskolától

marianumballagasBA

Több, mint négyszáz diák búcsúzott a középiskolától

Május 3-án Érd mind a négy középiskolájából elballagtak a végzős diákok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A búcsúról, az ünneplésről szólt a péntek Érd négy középiskolájában. A végzősöket köszöntötték, akik hétfőn már mint érettségizők ülnek vissza az iskolapadba. A fiatalok a pedagógusok, az alsóbb évfolyamok diákjai, szülők és barátok jelenlétében mondtak búcsút annak az intézménynek, amely felnőtté formálta őket.

Csőzik László polgármester is üdvözölte az elballagó diákokat. Köszöntőjében azt kérte: ha messze viszi is őket a sorsuk, ne feledjék Érdet. A város visszavárja azokat, akiket a következő években máshová szólít az élet. „Érd javára válna, ha majdan itt alapítanátok családot, itt kamatoztatnának tudásotokat” – tette hozzá.

Az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban két osztály 78 diákja végez az idén. Pintérné Bernyó Piroska intézményvezető köszöntőjében úgy fogalmazott: „A mai nap a búcsúzás eddigi életetektől, visszatekintés, számadás, leltár az utatokról. Az emlékezés és a köszönetnyilvánítás napja, valamint előretekintés céljaitok felé.”

Hogy aztán ki hová, merre jut? Azt a jövő dönti el, hiszen nincs két egyforma út.

A tizenkettedikes Zita már nagyon várja, hogy nekivágjon az egyetemnek. Gyógytornász szeretne lenni. „Talán az érettségi után jobban átérzem majd, hogy eljött a búcsú. De most inkább az egyetem miatt vagyok izgatott. Az érettségitől nem igazán tartok, úgy érzem, felkészültem” – mondta tudósítónknak.


Bár Zita nem tesz emelt szintű érettségit, ötven évfolyamtársa igen, van, aki két tárgyból is. Emelt szinten vizsgáznak történelem, digitális kultúra, kémia, matematika, biológia, földrajz, valamint angol, spanyol és német nyelvekből, ki-ki továbbtanulási szándéka szerint.

Kötelező érettségi tárgy a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem és egy idegen nyelv. A választott tárgy sokféle lehet, a Gárdonyiban a digitális kultúra és a testnevelés a kedvencek. Sok diák tesz előrehozott érettségit is az intézményben, közülük tizennyolcan emelt angolt.

Az Érdi SZC Kós Károly Technikumában 15 szakma képviseletében 171 diák ballagott el pénteken. Mint Dózsa Lajos igazgató köszöntőjében elmondta, nagyon nagy munka van abban, hogy a diákok itt állhatnak. „Köszönöm, hogy elfogadtátok: jó szakemberré válni nem csak a szülők, a tanárok, a mesterek elvárása. Ti is látjátok: biztos szakmában lehet a jövőt építeni” – hangsúlyozta az intézményvezető.

Mielőtt még választott szakmájuk művelésébe kezdenének, le kell tenniük a vizsgáikat. A Kós végzős diákjaiból 99 érettségizik az idén. Ha hozzávesszük a 76 külsőst – akik nem ebben az intézményben tanulnak, de itt érettségiznek –, akkor összesen 175-en adnak számot tudásukról. Közülük 81-en emelt szintű érettségit tesznek, 99 diák pedig előrehozott vizsgát tesz.

A nem érettségit adó képzésben május 16-án kezdődnek a szakmai vizsgák, a gép és CNC-forgácsolók interaktív vizsgájával.

„Én nem félek az érettségitől” – mondta az ÉrdMostnak az egyik végzős. „A szakmunkást már elvégeztem, a szakmai vizsgáim már megvannak. Más így nekimenni az érettséginek, hiszen már megtapasztaltam a vizsgaélményt” – tette hozzá.

Az Érdi Vörösmarty Gimnáziumban 161 végzős tanuló ballagott el. „Öt olyan osztály búcsúzik, amelynél sokszínűbb évfolyam kevés került ki a VMG-ből” – mondta köszöntőjében Szilasné Mészáros Judit igazgatónő, hangsúlyozva: ezek a fiatalok a tantermen kívüli oktatás legnehezebb évében kezdték meg gimnáziumi tanulmányaikat. Reméli, hogy ennek dacára az eddigiekhez hasonlóan jó érettségi eredmények születnek majd.

A VMG-ben tavaly 4,74 volt a középszintű, 4,8 pedig az emelt szintű érettségi átlag. Mivel változik az érettségi pontok beszámítása, idén jelentősen megnőtt azok száma, akik emelt szintű vizsgára mennek. A legnépszerűbb emelt szintű érettségi tantárgy a matematika és az angol.

A végzős Nándi is matematikából megy emeltre, illetve fizikából, mert mérnöknek készül. „Nyolc éve járok ide, ez életem egész nagy hányada. És most hirtelen vége… Ürességet érzek. Az érettségitől nem tartok túlságosan, de azért valamennyire izgulok” – tette hozzá.

A Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium végzős osztálya huszonnyolc fős. Mellettük még 17-en tesznek előrehozott érettségit. Emelt szinten összesen 24-en érettségiznek.

A választható tárgyak közül a nyelvek a legnépszerűbbek a marianumos diákok körében – tudtuk meg Takácsné Tóth Noémi igazgatótól, aki pénteken az iskola tornatermében búcsúztatta a fiatalokat.

„A Marianumban az a célunk, hogy egyfajta igényességet mutassunk nektek. Igényes oktatást, nevelést, igényesen rendezett, szép tiszta épületet és igényes iskolán kívüli programokat. Szeretném, ha rendelkeznétek elegendő bátorsággal az igényesség felismerésére” – fogalmazott az intézményvezető, megjegyezve: az egész élet nagy versenyfutás, nehéz a szeretetet alapértéknek megélni.

„Soha ne éljetek csak önmagatokért. Legyetek olyan emberekké, akik által szebb lesz a világ.”

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex, Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email