irasPixabay

Így ünnepli Érd a Himnusz születésnapját

irasPixabay

Így ünnepli Érd a Himnusz születésnapját

Színvonalas és izgalmas programokkal készülnek a helyi intézmények a magyar kultúra napjára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha azt a szóösszetételt halljuk, magyar kultúra, irodalmunk nagyjai ugranak be először, nem véletlenül, hiszen a magyar kultúra napját azért január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

himnusz01

Kultúránk szerves része az irodalom, de ha már ünnepeljük, ne menjünk el szó nélkül a zene, a tánc, a színjátszás, és a kultúra megannyi más szegmense mellett sem. Érden a város intézmények ünnepi programjaiban méltó módon helyet kap megannyi művészeti ág, és a publikum sokféle előadás közül választhat, tetszése és érdeklődése szerint.

A sort a Szepes Gyula Művelődési Központ nyitja: vasárnap  17 órától Csuja Imre és Czutor Zoltán közös estjét láthatja a közönség, Megszólít a lélek címmel.

A két művész sajátságos irodalmi és zenei egymásra találásának lehetünk tanúi. Olyan klasszikusokat idéznek fel, mint Babits Jónás könyve vagy az egykori Nyers Fényre csúnyuló lányok című dala, akár Petőfi Anyám tyúkja, akár a Belmondo Mikor vagy Szabadon című slágere.

Versekkel és zenékkel várnak minket, sok képpel, illusztációval, vetítéssel megfűszerezve.

Jegyek 1000 forintért kaphatók a Szepes pénztárában.

A Szociális Gondozó Központban hétfőn délelőtt tíz órakor Baka Györgyi költő olvas fel verseiből, és Burikné Etlinger Anna fuvolázik. (FRISSÍTÉS: AZ ÉRDI PROGRAM ELMARAD!!)

Az érdi költőnővel hétfő este 18 órakor a százhalombattai könyvtárban is találkozhatunk, itt Györgyi legújabb kötetét mutatják  be, beszélgetőtársa Rozsnyai Júlia, a könyvtár munkatársa és László Bandy festőművész lesz.

 

A Parkvárosi Közösségi Házban egy különleges kezdeményezésben lehet részünk, 17 órától. A városi könyvtár parkvárosi fiókkönyvtárának estjén a gyerekektől a nyugdíjasokig több korosztály és nemzetiség együtt ünnepli a magyar kultúra napját, reprezentálva,

milyen sokrétű, színes és csodálatos az az örökség, amit a mai napig tovább visznek és éltetnek Érden a vers- és mesemondók, zenészek, tánc- és népdalkörök, képzőművészek.

A Napsugár ovi apróságai énekes népi játékokat mutatnak be, a Teleki és a Kőrösi suli diákjai szavalnak, énekelnek, néptáncolnak, sőt, egy-egy dal zongorán is felcsendül majd.

Az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub Tearózsa népdalköre is fellép, és eljön az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Rosenbrücke énekkara is. Az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Igraj Kolo Hagyományőrző Táncegyüttese és a Kolo zenekar nemcsak bemutatkozik a közönségnek, hanem táncházat is szervez.

A versek, dalok, táncok mellől nem maradhatnak el a mesék sem: Kissné Matkó Gabriella és Czemmermanné Ádám Anna mesél nekünk, gitárkísérettel.

A Magyar Földrajzi Múzeumban hétfőn 18 órai kezdettel Somfai István előadását hallgathatjuk meg. A VMG nyugalmazott igazgatója igazi csemegével örvendeztet meg minket: a névadásról beszél majd, kitérve történelmi és jelenkori furcsaságokra.

 

Megtudhatjuk azt is, hogyan jutottunk el a valahai egykeresztneves személynevektől a ma már 5-6 részes nevekig, és a tanár úr érdekes kitekintést nyújt a határon túli személynevekre is.

A városi könyvtárban január 24-én 17 órától a Madách színház egyik darabját vetítik le, ami Karinthy Frigyes két nagy szerelméről szól, Jordán Adél, Fekete Ernő, Fekete Réka Thália szereplésével, Szirtes Tamás rendezésében.

fotó: pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email