pexels_kert

Tetlák Örs: A kert az legyen kert

pexels_kert

Tetlák Örs: A kert az legyen kert

Facsemetét, palántát és virágot is oszt a város, hogy Érd minél zöldebb lehessen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pontos időpont még nincs, de májusban az önkormányzat ismét megtartja az évek óta működő, és igen népszerű virág- és zöldségpalánta osztó akcióját, mondta el Tetlák Örs alpolgármester az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában. Egyúttal hozzátette, ősszel pedig a szintén hagyományosnak mondható gyümölcsfa osztásra is számíthat majd a lakosság.

Emellett hamarosan kiírják a „Virágzó érdi porta” pályázatot is, amiben annyi változás lesz a korábbiakhoz képest, hogy az eddigi négy kategórián túl lesz egy ötödik, úgynevezett „ökokert” kategória is.

Tetlák Örs az Érd FM stúdiójában, 2023. április 17-én (ÉrdMost archív/Balogh Alex)

Tetlák Örs elmondta, ezek a kezdeményezések mind-mind egy irányba mutatnak. Vagyis, hogy egyre több érdi ismerje fel az ökológiai szemlélet jelentőségét. A település „zöldterületeinek az alapegysége továbbra is a kert, az udvar marad” – fogalmazott az érdi alpolgármester, ezért nem mindegy, hogy az emberek miként gondolkodnak a saját tulajdonukról.

Szerinte fontos lenne, ha a lakók nem „a kisollóval élre vágott gyep” kialakítására törekednének, amelynél már csak a térkővel lerakott vagy betonnal kiöntött kert a rosszabb. Ahogy arra is jó lenne egyre inkább odafigyelni, hogy minél színesebb növényvilág uralja a kerteket.

Megemlítette, ma már egyre többen felismerik, hogy a zöld környezet fizikailag és mentálisan jó hatást gyakorol az emberre. És ez a hatás gazdasági értelemben is egy fontos szempont, ami pedig egy újabb érv a természeti környezet megóvása érdekében.

Tetlák Örs az Érd FM stúdiójában, 2023. április 17-én (ÉrdMost archív/Balogh Alex)

Tetlák elárulta, egy szakértői csapattal a jövő héten bejárják a várost, hogy felmérjék azokat a közterületeket, ahol parkosítást, faültetéseket lehetne végrehajtani. És ezek a helyek amolyan mintaként is szolgálhatnának, hogy mégis milyen jövőt képzel el magának a város.

Mint elmondta, számos olyan „háromszög, utcaösszeérés” van Érden, ahol érdemes ezeket megcsinálni, és már fel is vették a kapcsolatot néhány érintett lakóközösséggel, akik nyitottnak mutatkoztak a kezdeményezésekre.

Példaként a Tárnoki és Könyves Kálmán utak által határolt területet említette, amit közparkká lehetne alakítani. Ahogy a már félig-meddig elkészült Darukezelő utcai Klímabarát Park is ebbe a sorba illeszkedik.

Tetlák Örs az Érd FM stúdiójában, 2023. április 17-én (ÉrdMost archív/Balogh Alex)

Ettől függetlenül a város közterületeinek kevésbé látványos vagy nagyszabású zöldítése folyamatosan zajlik, jegyezte meg a politikus. A Szabadság téren a közelmúltban 30 fát ültetett el az Érdi Városgazda, de a Papi Földekre is kerültek új növények.

És ha már Papi Földek, az alpolgármester ezzel kapcsolatban is kifejtette a véleményét. Ha kíváncsi rá, illetve az interjú további részleteire, akkor alább teljes egészében meghallgathatja.

Fotó: Pexels, ÉrdMost archív/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email