aradszki_andras_riport_ok

Aradszki András: Mások is adtak már fel területet a béke érdekében – videó

aradszki_andras_riport_ok

Aradszki András: Mások is adtak már fel területet a béke érdekében – videó

Ez történt például a trianoni békeszerződés során is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kommunizmus áldozatairól emlékezett meg szombaton az érdi Fidesz és a KDNP frakciója. Az ünnepség után (melyről itt írtunk) megkérdeztük Aradszki Andrást: saját családjában hogyan élték meg a kommunista diktatúra időszakát, milyen retorzió érte őt vagy hozzátartozóit.

Egy családtagom volt, aki két évet kellett töltsön a csolnoki munkatáborban, utána azzal viccelt, hogy legalább kitanulta bányász szakmát is – mondta a  Fidesz-KDNP képviselője. Hozzátette, a Kádár-rendszerben őt személy szerint már nem érte kifejezett hátrány, inkább a puha diktatúra kilátástalansága céltalansága volt terhes számára, és hogy nem lehetett beszélni a nemzeti érzelmekről.

Az Érd Most az orosz-ukrán háború egy éve kapcsán arról érdeklődött, Aradszki András lát-e párhuzamot a kommunista diktatúra bűnei és az Ukrajnát olykor vörös zászló alatt ostromló, magát felszabadítónak nevező orosz hadsereg rémtettei között.

Az orosz birodalmi mentalitást mi is megszenvedtük. Nyilvánvaló, hogy Oroszország agressziót követett el, de most a legfőbb érték a béke lenne- mondta Aradszki. A politikus szerint most két testvérnép harcát látjuk, és el kellene érni, hogy a felek tárgyalóasztalhoz üljenek, próbáljanak megállapodni a saját érdekeik szerint. Aradszki szerint ez első sorban Oroszországra vonatkozik, de „a másik félnek is fel kell mérnie lehetőségeit és meg kell mentenie embereit”.

Kérdésünkre- hogy a békekötés sokak szerint ukrán területek feladását jelentené ebben a helyzetben –azt mondta: ilyenen nagyon sok ország átment Európában, de a béke megteremtődött (Tegyük hozzá, Magyarország egy ilyen békeszerződés, a trianoni megállapodás során veszítette el korábbi területének kétharmadát – K. T.). A tárgyalásoknak biztos tárgya és kiindulási pontja lehet a területi vita, de ebben is meg lehet egyezni mindenképpen –vélte a képviselő.

Arról is kérdeztük Aradszkit, mit gondol arról, hogy a Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég a Kínai Kommunista Párt egyik vezető politikusával, Vang Ji államtanácsossal lángosozott Dunakeszin – hogyan fér bele ez egy kommunista diktatúrát megszenvedő ország értékrendjébe.

Az érdi kormánypárti képviselő úgy látja, Szijjártó csak a magyar emberek érdekeit próbálta képviselni – hiszen attól, hogy nem fogadja Vang Jit, még nem omlik össze a kommunizmus Kínában, a megosztottság helyett pedig jobb az együttműködés, mások elfogadása. Aradszki szerint ezt a nálunk nagyobb, erősebb Franciaországban is így gondolják, ahol Vang Ji szintén látogatást tett.

Fotó, videó: Jeney Gergő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email