22_03_29_erdmost_nincskep

Baráth Ferenc lett Érd díszpolgára

22_03_29_erdmost_nincskep

Baráth Ferenc lett Érd díszpolgára

Szent István napján, a Magyar Államalapítás ünnepén adták át Érden a városi kitüntetéseket a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. 2021-ben a közgyűlés az Érd Város Díszpolgára Kitüntető címet Baráth Ferencnek adományozta. A cím a város legnagyobb elismeréséül szolgál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd Város Díszpolgára Kitüntető Címet az idei évben Baráth Ferenc vasúti szakember, volt önkormányzati képviselő érdemelte ki.

Baráth Ferenc vasútmérnöki, általános közlekedésmérnöki és közlekedés gazdaságmérnöki diplomával negyven évig a MÁV szolgálatában dolgozott, és budapesti területi vasútigazgatóként ment nyugdíjba. Ebben a beosztásban a MÁV területének mintegy harmadát irányította, beleértve Érdet.

1976 óta él Érden. Mindvégig fáradhatatlanul dolgozott és dolgozik ma is a magyar közlekedés, a magyar vasút és saját városa fejlődéséért. A Vasutas Települések Szövetsége alapítójaként és vezetőjeként összefogta és képviselte annak a 186 településnek az érdekeit, amelyek tenni akartak vasúti közlekedésük jobbá tételéért. Jelenleg is tagja a Közlekedéstudományi Egyesületnek, melynek egyik szakosztályát vezeti. Közel tíz évig volt a MÁV tisztképző igazgatója. Az irányításával kiképzett több mint 1500 vasúti szakember szerte az országban, sőt a határokon túl is irányítja a vasúti közlekedést.

Nyolc évig volt önkormányzati képviselő és négy évig vezette a Városfejlesztési és Műszaki Bizottságot. Nevéhez fűződik az Érd Alsó vasútállomás felújítása és korszerűsítése, egyben az intermodális személyközlekedési központ kialakítása buszpályaudvarral, 360 férőhelyes P+R parkolóval és a STOP SHOP bevásárlóközponttal. Folyamatosan szorgalmazta az érdiek számára legjobb menetrend kialakítását, valamint az IC vonatok megállását Érden. Javaslata alapján alakították ki a menetrendkészítők a 2020. december közepétől érvényes új menetrendet is, amely jelentősen megkönnyítette Érd reggeli közlekedését.

Ő terveztette és útmutatásai alapján építette meg a MÁV a Diósdi úti aluljárót európai támogatásból, megszüntetve a két sorompó okozta áldatlan közlekedési dugókat. Érdeme, hogy az V. és V/B. európai korridor részeként európai uniós pénzből átépítették és korszerűsítették az Érd Alsón át vezető Budapest–Székesfehérvár vasútvonalat, és Magyarországon elsőként itt indulhatott meg az ütemes vasúti közlekedés, korszerű, kényelmes villamos motorvonatokkal.

Baráth Ferenc nevéhez fűződik az Érdi Sportcsarnok és Uszoda megépítése. Az ő javaslatára indult el a tervezés, ott volt minden akadály elhárításánál, fáradhatatlanul dolgozott a megvalósításon, utánajárt a technikai megoldásoknak, végigjárta az ország jelentősebb sportcsarnokait, tanulmányozva azok működését és levonta a tapasztalatokat. Számos egyéb városi fejlesztés és beruházás fűződik a nevéhez, így a Bodzafa téri játszótér. Kezdeményezte továbbá az összes városi buszmegálló fedett esőbeállóval való felszerelését.

Az érdi oktatási intézményeket is segítette. Több ezer könyvet adományozott a Kőrösi Csoma Sándor és az akkori Széchenyi István Általános Iskolának, két óvodának és a Csuka Zoltán Városi Könyvtárnak. Éveken keresztül megszervezte a város valamennyi általános iskolájában a meseíró versenyt, a győzteseket könyvjutalomban részesítette, a városi győzteseket pedig saját költségén vitte erdélyi körutazásra. Szívén viselte Érd és Szászrégen testvérvárosi együttműködését.

A magyar közlekedés és vasút, továbbá Érd Megyei Jogú Város fejlődése érdekében kifejtett munkája alapján Baráth Ferenc a város díszpolgára megtisztelő címet nyerte el!

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email