22_03_29_erdmost_nincskep

Már lehet időpontot foglalni a 3. oltásra

22_03_29_erdmost_nincskep

Már lehet időpontot foglalni a 3. oltásra

A mai napon megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra, az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsék azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében természetesen az első oltástól számítjuk a 4 hónapot).  

A jelentkezés lehetőségét csak azok  látni az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az időpontfoglalóba a TAJ-számuk és a születési idejük beírásával tudnak belépni. 

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. 

Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását.

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina

Harmadik oltásra javasolt vakcina

AstraZeneca (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca

Janssen (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

Moderna (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna

Pfizer (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer

Sinopharm (inaktivált)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm

Szputnyik (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email