22_03_29_erdmost_nincskep

Oltás után is maszkviselés

22_03_29_erdmost_nincskep

Oltás után is maszkviselés

Miért fertőződik meg valaki oltás után? Miért kell hordani a maszkot, ha már megkaptuk a vakcinát? Mikor válik védetté az, aki már oltakozott? Megannyi kérdés, melyekre sokan még mindig keresik a választ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az oltást követő napokban még nem alakul ki megfelelő védettség, sokan mégis éppen azért kerülnek kórházba, mert az oltást követő 1-2 hétben már védettnek tekintik magukat. „Az első oltás után legalább két hét szükséges ahhoz, hogy megjelenjen az ellenanyag, ami védelmet biztosít. Ez még akkor is csak az ellenanyag 30-40 százaléka. Arra elég ez, hogyha kórházba is kell mennünk, ne kerüljünk intenzív osztályra vagy lélegeztető gépre” – fogalmazott dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója, aki szerint a második oltást követő egy hét múlva emelkedik az ellenanyag arra a szintre, amit a gyógyszergyártók is előírnak.

„Az első két hét során az oltott és az oltatlan ember szervezete között nincs különbség”- fogalmazott Rusvai Miklós virológus, majd hozzátette, hogy a harmadik héttől lehet már részleges immunitásra számítani. A két adagos vakcináknál a második adag után 10 nappal alakul ki a teljes védettség.

„A maszkviselést nem szabad abbahagyni az oltás után sem, a fertőzés elleni küzdelmet ugyanúgy folytatni kell. Különösen nem szabad abbahagyni az első oltást követően, hiszen akkor még nem lesz védett az ember” – vallja dr. Varga Dániel háziorvos is. Azt tapasztalta, hogy valamennyi védettség már kialakul az első oltás után is, hiszen a páciensei között is voltak olyan krónikus betegek, akik az első oltást követően fertőződtek meg, de nem kerültek kórházba, le tudták gyűrni a fertőzést otthoni körülmények között. „Az is fontos, hogy az első oltás után még jobban kell vigyázni, mert ha megfertőződik valaki, nem tudjuk beadni a második oltást.”

Rusvai Miklós szerint annak a valószínűsége, hogy oltott ember fertőzzön, nagyon kicsi, hiszen bennük a vírus termelődése töredéke annak, ami azoknál termelődik, akik oltatlanul fertőződnek meg. „Pfizer és a Moderna esetén a teljes védettség kialakulása után megfertőződő embereknél nem mutatható ki fertőzőképes vírus. Ezek az emberek valószínűleg meg sem fertőződnek, nemhogy tovább adnák a vírust, így a vírus terjesztésében a vakcinázottak minimális szerepet játszanak, ennek inkább csak elméleti lehetősége van.” Mint mondta, februárban oltották be, de azóta is hordja a maszkot, hogy példát mutasson azoknak, akik még nincsenek oltva, és mert jelenleg ez az előírás.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email