22_03_29_erdmost_nincskep

Mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés ellen?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés ellen?

A Levegő Munkacsoport 11 pontban foglalta össze, mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés visszaszorítására, amely amellett, hogy káros és büdös, jogsértő tevékenység is. A javaslatcsomagot 200 polgármesternek küldték el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint levego.hu-n emlékeztetnek, a magyar lakosság harmada éget több-kevesebb rendszerességgel hulladékot. A munkacsoport tanácsai között van a helyi önkormányzat felkeresése is, de – mint írják – a visszajelzések szerint sok település vezetői nem ismerik a lehetőségeiket és nem ismerik fel felelősségüket, hogy a hulladékégetés rendkívül egészségkárosító tevékenység.

Részletezik, mivel a felmérések és a Levegő Munkacsoport tapasztalatai szerint is a lakossági hulladékégetés legfontosabb oka az ismerethiány és a felelőtlenség, már széles körű szemléletformálással is lehet bizonyos eredményt elérni. A rászorulóknak pedig fűtési támogatást kell nyújtani megfelelő ellenőrzés mellett. A notórius égetőket sok esetben a helyi közterület-felügyelet, rendőrség és civil szervezetek segítségével lehet eltántorítani káros szokásuktól.

Azt javasolják, az önkormányzati intézményeknél szerezzenek be és helyezzenek el olcsó és könnyen üzemeltethető levegőminőség-mérő készülékeket. Ezek percre pontosan tudják követni a terület légszennyezettségének alakulását.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője megállapította: „Az elmúlt két évtizedben a korábban sem erős környezetvédelmi hatóságokat olyan mértékben legyengítették, hogy alapvető feladataikat sem tudják ellátni. Az illegális égetések elleni fellépés jogilag a járási hivatalokhoz tartozik, azonban egy-egy ilyen hivatalnál esetenként tucatnyi településen kellene a lakossági bejelentéseket kivizsgálni egyetlen hivatalnoknak, akire sok egyéb feladatot terheltek. Ráadásul ők általában reggel 8-tól délután 5 óráig dolgoznak, miközben a jogsértő tüzelésekre többnyire hajnalban és este kerül sor. Ezért is óriás felelősség hárul az önkormányzatokra az emberek egészsége, élete megóvásában.”

Azt írják, Magyarországon a légszennyezés évente 13 ezer ember korai halálát okozza, és ezek az emberek átlagosan mintegy 12 évet veszítenek az életükből. A rossz levegő évi egymillió megbetegedésért is felelős. Az ezek miatti gazdasági károk pedig meghaladják az évi 1500 milliárd forintot.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email