22_03_29_erdmost_nincskep

Így lesz tökéletes élmény a grillezés

22_03_29_erdmost_nincskep

Így lesz tökéletes élmény a grillezés

A tűzgyújtás ősi öröme elevenedik meg a 21. századi kertvárosi ember nyári grillezésében, ahol elsősorban a férfiak szeretik forgatni a húsokat. De tudjuk-e, hogyan kell jól használni a grillt, milyen húsrészek alkalmasak a szabadtűzi sütéshez, érdemes-e fóliáznunk, vagy mehet minden a rácsra?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gyorstalpalónk következik

Érdemes a klasszikus tűzgyújtási módszert alkalmazni, akkor is, ha spéci grillsütőnk is van. A papír és a gyújtósnak való, vékonyabb fadarabok biztos sikert jelentenek a gyakorlatlanabbaknak is, ezek megfelelő adagolásával könnyebb kialakítani a parázshoz szükséges tüzet. Ha a továbbiakban brikettel tápláljuk a tüzet, akkor hosszabban fog égni, mint a faszenes, de érdemes száraz fákat is rádobni, mert az adja a legjobb füstös ízt az ételnek. A rostélyt kezdettől fogva tartsuk a tűz felett, hogy kellően forró legyen.

Az alulról szellőző grillt majdnem teljesen fedjük le, hogy a tűz az átszellőzés miatt hamarabb parázzsá váljon. A grillezésre alkalmas parázs izzóan vörös, felületét vékony, szürke hamu borítja. Legyen türelmünk kivárni ezt az állapotot, mert ha láng felett kezdjük meg a sütést, a hús külseje könnyen megéghet, a belseje viszont nyers marad vagy kiszáradhat a vízveszteség miatt. A hőmérsékletet a parázs össze-, illetve széthúzásával lehet változtatni.

Grillezésre a zsírosabb húsok alkalmasak, a sovány kiszárad, rágós lesz. A szobahőmérsékletű, megmosott és papírral felitatott sertéstarját, (csontos) karajt egy, maximum két centiméter vastagra vágjuk, kissé sózzuk és bőven borsozzuk, majd olajjal megkenjük még a rácsra helyezés előtt. Ez a két húsrész csak nagyon forróra hevíthető, fedett grillsütőben (gömbgrill) lesz igazán szaftos és ízletes. Ebben az esetben egy forgatás, majd pihentetés következik, ekkor megszórhatjuk vajdarabokkal, így roppanós, szaftos és omlós lesz a hús. Ha nincs ilyen sütőnk, akkor elősütéssel (konyhai sütőben) érdemes rásegíteni a folyamatra.

Érdemes a húsokat az elkészítés előtt 2-6 órán át különféle olivaolaj alapú pácokban pihentetni, így sokkal ízletesebb és porhanyósabb lesz a végeredmény, és rövidebb idő alatt átsülnek a szeletek. Semmiképpen ne sózzuk meg a húst előre, mert az elvonja a nedvességet, és könnyebben kiszárad.

A sertéshez illik a mustár, a borecet, a szójaszósz, a méz, a bazsalikom, a zsálya, az őrölt bors, de egyszerre csak néhányat használjunk.

A csirkecomb alsó és felső felét csonttal, utóbbit filézve is jó elkészíteni. A szárazabb mellet bacon szalonnába csavarva is süthetjük. Fűszerei lehetnek: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, gyömbér, rozmaring, fehér bors, őrölt koriander.

A halak közül csak frisset használjunk, a mirelit nem ajánlott. Tőkehal, harcsa, pisztráng, süllő vagy lazac mind alkalmas grillezésre. Ez esetben érdemes egy réteg erősebb alufóliát használni, mert a halnak nagyon törékeny a szerkezete. Ami nagyon illik hozzá: citromlé, reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.

Ha bárányhúst tudunk szerezni (pl. arab hentestől), azt fokhagymával, rozmaringgal, mentával és babérlevéllel jó fűszerezni.

A hasselback burgonya kicsit több időt vesz igénybe, de kárpótlásul szép és nagyon finom. A sűrűn (kb. 2 mm) bevágott krumpli réseibe tetszés szerint rakhatunk sajtot, bacont, szalámit. Az alaposan megmosott nyári krumplikat éles késsel óvatosan be kell vágni majdnem végig, hogy egyben maradjon, aztán az egészet fűszeres olajjal (fokhagyma, só, bors) megkenni, majd alufóliába burkolva 40 percig a parázs szélén hagyni, időnként megforgatni. A kisebb darabok hamarabb is elkészülhetnek, villával megszúrva ellenőrizhetjük, hogy kellően megpuhultak-e.

Batyuzni persze sok mindent lehet. Kisebb kockákra vágott csirkehúst hagymával, újhagymával, paprikával, paradicsommal, köretnek mehet a csomagba kicsire vágott krumpli, vagy szórhatunk bele egy marék bulgurt, kuszkuszt. Utóbbiak a szaftos levet szívják majd magukba.

A grillkolbász sütése külön tudományág a barbecue világában. Meglepően sokfélét lehet kapni a szupermarketekben, de persze az igazi, ha kézműves hentestől szerzünk be valami jobbat. Amire érdemes figyelni, hogy a kolbász zsírtartalma valahol 30 százalék körül mozogjon. A kolbász esetében a nyílt parazsat felejtsük el, a bőre megég, a zsír kifolyik, ráadásul még nyers is maradhat. A grilltarsasag.hu csapatával egyetértünk abban, hogy parázs föltött, alutálcán, lefedve érdemes a kolbászt grillezni, hogy az értékes nedvek, finom zamatok benne maradjanak és az állaga is tökéletes legyen.

A sajtok közül a grill camembert a leghálásabb. Alufóliában érdemes a rácsra helyezni és 2-3 percig sütni. Félidőben fordítsuk meg és felvágás előtt várjunk egy-két percet, hogy a tökéletes állagot kapjuk.

Nagy Emese

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email