22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyasuli

22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyasuli

Most induló sorozatunkban a kutyanevelés során felmerülő legfontosabb kérdésekre kapunk választ a Tükör Módszer Magyarország szakembereitől.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kérdés:

A kutyám folyton felugrál, hogyan szoktathatnám le erről?

Walter Gabriella (Népszigeti Kutyasuli, Tükör Módszer Magyarország) válaszol:

A legtöbb kiskutya felugrál, de amíg a kutya kölyök, ezt rendszerint elnézzük, mert olyan édes, sőt, nem bírjuk megállni és jól meg is simogatjuk. Amikor viszont felnő és a sáros mancsaival felugrik a tiszta ruhánkra, akkor már nem annyira bájos. A kutya azonban ezt nem érti, hiszen ő ugyanaz a kutya, akit ezért nem is olyan régen meg is dicsértünk. Amikor hazaérkezésünkkor a kutya elkezd ugrálni, azt akarja, hogy vele foglalkozzunk. Még abban az esetben is, ha simogatás helyett csak rászólogatunk, vagy finoman lökdössük, máris elérte a célját a kutya: bárhogy is, de foglalkozunk vele.

Az ugrálásról több módszerrel is leszoktathatjuk. A legegyszerűbb, bár nem gyors megoldás az, hogy amikor a kutya felugrik, egyszerűen nem foglalkozunk vele. Legjobb, ha rá sem nézünk, csak forduljunk el és sétáljunk odébb! A kutya egy idő után rá fog jönni, hogy akármit is csinál, nem foglalkozunk vele. Kérjük meg az esetleges látogatókat is, hogy tegyenek ugyanígy. Ha a kutya nyugodtan leül, vagy lefekszik, de minimum megnyugodott, akkor jöhet az üdvözlés. Ilyenkor is fontos a következetesség! A kutya nem tudja értelmezni, ha csak néha tiltjuk neki az ugrálást.

Vannak olyan módszerek, ahol figyelünk arra, hogy a kutyát negatív inger érje felugrás közben, például megfogjuk mellső lábait, amikor éppen ránk támaszkodik és addig tartjuk, amíg már kényelmetlen lesz számára ez a pozíció. Ennél fontos, hogy nem akkor engedjük el, amikor a kutya ki akar szabadulni, hanem egy nyugodtabb pillanatában. Emellett működhet a határozott rászólás és lelökés is, de csak akkor, ha ezt kiskutyánk nem játékra való felhívásnak veszi, különben az ellenkezőjét érjük el vele. 

Az interneten keresgélve találhatnak a gazdák olyan megoldási javaslatokat is, hogy lépjenek rá a kutya hátsó lábára amikor felugrik. Mi ezt nem javasoljuk, hiszen főleg kisebb kutyáknál komoly sérülést is okozhatunk vele.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email