22_03_29_erdmost_nincskep

Kosarat kapott a gólyapár

22_03_29_erdmost_nincskep

Kosarat kapott a gólyapár

A gólyáknak nem egymástól, hanem a villanyvezetékektől érdemes távolságot tartaniuk, ezért az érdi gólyapár egy úgynevezett távtartó kosarat kapott a fészke alá. Petró Krisztával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagjával látogattuk meg őket az Arató utcában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint azt korábban is megírtuk, ifjú gólyapár rakott fészket Érd-Ófaluban, de félő volt, hogy vagy a viharok tesznek kárt a fészekben vagy a villanyvezeték a gólyákban.  A kerület képviselőjével, Antunovits Antallal kezdve Csőzik László polgármesteren keresztül Tetlák Örs alpolgármesterig mindenki azonnal intézkedett,hogy egyik lehetőség se veszélyeztesse a gilicepárt. Ennek eredményeként kedden délután az ELMŰ távtartó kosárral emelte feljebb a villanyoszlopról a fészket.

A gólyák teljesen otthonosan berendezték már a szerkezetet, mire meglátogatjuk őket Krisztával. Sőt, a vőlegény nekiáll kelepelni is, így üdvözöl minket. Kriszta aztán felhívja a figyelmemet rá, hogy az egyikük lábán gyűrű van, jó lenne kideríteni, hol kaphatta, mert ezzel valamennyire az eddigi életútját is felderíthetnénk.

Miközben Krisztával beszélgetünk, füsti fecskék cikáznak felettünk, Kriszta, aki korábban már felfigyelt rá, hogy Érden az átlagoshoz képest sokkal több fecske él, azt mondja, ideje újraszámolnia a fecskéket, mert – ahogy látszik – Ófaluban is nagyon sokan élnek. Arra terelem a szót, hogy Érd igazi madárbarát város: az érdiek is szeretik az itt fészkelő madarakat és a madarak is, nagyon úgy tűnik, szeretik városunkat. Az MME érdi tagja egyetért, de azt azért hozzáteszi, hogy régebben sokkal több madár élt – nemcsak Érden vagy az országban, vagy Európában, de – az egész világon.

„Most, a globális felmelegedés miatt vagy hosszú ideig szárazság van vagy rettentő nagy viharok. Mindenesetre kevés a bogár, kevés a hernyó, egyszerűen nincs mit enniük a madaraknak. Ezért szeretnénk egy kampányt indítani, amiben olyan növényeket, virágokat, virágos cserjéket ajánlunk a lakosság figyelmébe, amik kimondottan vonzzák a bogarakat, rovarokat.”

Kriszta azt is hozzáteszi, a madárbarát kert versenyre rengeteg fotót kaptak, amiből egy kiállítást fognak szervezni a művelődési házban egy „fecske-nap” keretében.


További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email