22_03_29_erdmost_nincskep

Zeneoktatás digitáliában

22_03_29_erdmost_nincskep

Zeneoktatás digitáliában

A Lukin László Zeneiskola is áttért a digitális távoktatásra. Az első hónap tapasztalatairól, a tanév végi vizsgáztatásról és a következő évi felvételiről beszélgettünk Szabóné Bán Ildikó igazgatóval.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Sajátos az iskolatípusunk, ezért igen különleges helyzet elé állított bennünket a digitális oktatás. Egyébként a digitális zenei tartalmak, a hangszeres és elméleti oktatásban használt digitális programok, illetve a digitális zenei írás-olvasás nem voltak annyira ismeretlenek számunkra, hiszen a korábbi években nagyon sok előadót hívtunk meg a zeneiskolánkba hasonló témakörben, hogy képezzenek minket, pedagógusokat. De azért nekünk sem volt könnyű és  zökkenőmentes ez az átállás.”

Számos helyről érkezett aztán ajánlás, hogyan lehet digitális oktatásra váltani a hangszeres és elméleti zeneoktatás terén is, de emellett a pedagógusok is összeállítottak linkeket, zenei tartalmakat, amiket használni lehet erre a célra.

„Nehéz volt belecsöppenni ebbe a helyzetbe, hiszen lehet, hogy elméleti ismereteink voltak, de nem előzte ezt meg hosszú hónapok gyakorlati tapasztalata.”

Az intézményvezető hozzátette, hogy a növendékek egy részénél gondot okozott az otthoni digitális felszerelés hiánya, de a pedagógusok megtettek és megtesznek mindent, hogy a tanulók hozzájuthassanak a szükséges ismeretekhez, feladatokhoz, segédtananyagokhoz.

„Sok pedagógus élőben tanít, használják az erre alkalmas oldalakat, ahol persze hol jobb, hol rosszabb a hangminőség vagy a kép. Mások hang- vagy videófájlt kapnak a tanítványaiktól, és ezek írásos értékelését küldik vissza nekik a pedagógusok.”

Az év végi vizsgákkal kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége ajánlása és a saját tapasztalataik alapján kidolgoznak egy részletes év végi digitális vizsgarendet, amit az iskola honlapján is el lehet majd olvasni és a növendékek szüleinek is el fogják küldeni. „Akiknek az idei tanévben nem kell művészeti alap- vagy záróvizsgát tenniük, azokat a növendékeket az éves munkájuk alapján fogják osztályozni. Akiknek hangszerből, magánénekből, szolfézsból vagy zeneirodalomból művészeti alap- vagy záróvizsgát kell tenniük, azoknak online formában fog megtörténni a vizsgáztatása. Terveink szerint hangfájlt, illetve kisebb dolgozatokat fogunk bekérni az érintett gyerekektől megadott határidőre, amit majd egy háromtagú vizsgabizottság fog írásban értékelni, és ez, illetve az éves munkájuk alapján fogják megkapni az év végi jegyüket.”

A következő tanévre történő felvételiket a tervek szerint augusztus 25-étől fogják megtartani. A jelentkezési lapokat viszont akár már most is le lehet tölteni az intézmény honlapjáról, és be lehet küldeni azt a zeneiskolának.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email