22_03_29_erdmost_nincskep

Nem lesznek idén ballagások

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem lesznek idén ballagások

Május 4. és 21. között bonyolítják le az érettségit a végzős diákoknak, miközben az előrehozott vizsgákat elhalasztották - mondta el Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kizárólag abban az esetben lehet szóbeli érettségit tenni, ahol az írásbeli lehetetlen lenne, öt ilyen tantárgy van, illetve a testnevelés, melyet nem lehet írásban teljesíteni – részletezte az érettségi vizsgák menetét Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár elmondta, idén csak a végzős diákok érettségizhetnek, az előrehozott vizsgákat elhalasztották, ezek díját visszatérítik.

Maruzsa bejelentette, hogy – mivel sokak felvételijéhez nyelvvizsga szükséges – az idei nyelvi érettségi teljesértékű nyelvvizsgát ér. A nyelvvizsgákkal kapcsolatban vezettek be könnyítéseket: online, írásban is lesz erre lehetőség.

Az államtitkár részletezte azt is, hogy az érettségi vizsgák idén reggel 8 helyett 9-kor kezdődnek, hogy a tanulók ne utazzanak együtt a munkába igyekvőkkel. Kitért arra is, hogy a vizsgákon egy helyiségben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat legalább másfél méteres távolságra egymástól.

Maruzsa Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány biztosít a vizsgázóknak védőfelszerelést, de ezt nem kötelező hordani. A köznevelési államtitkár emellett ismertette, az idei ballagásokat sem tarthatják meg, hiszen az ilyen rendezvények általános tilalmi körbe tartoznak.

A köznevelési államtitkár tájékoztatója után Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette a fertőzés legfrissebb adatait, megemlítve, hogy az elmúlt huszonnégy órában elhunyt tizennégy áldozat a legtöbb a járvány hazai megjelenése óta. Megjegyezte: a Pesti úti Idősotthon lakói közül már tizennyolcan vesztették életüket a járvány miatt. Kitért rá, felgyorsult a járvány terjedése, közelítünk, lassan belépünk a tömeges fertőzések szakaszába.

Részletezte azt is, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma is nő, jelenleg pedig 847-en szorulnak kórházi kezelésre, ebből 63-an lélegeztetőgépen vannak súlyos állapotban. Hozzátette, a járványgörbe amennyire lehet lapos, de napról napra növekvő tendenciát mutat.

A kórházi ágyfelszabadításokkal kapcsolatban Müller Cecília kifejtette, Magyarországon  az egészségügyi intézményekben 66 ezer ágy áll rendelkezésre, de ez nem azt jelenti, hogy valamennyi egyidőben foglalt. Az elmúlt évek alapján a kórházi ágyak 65-70 százaléka van kihasználva egyidejűleg. Az 50 százalékos felszabadítás eléréséhez 15 százakékot kell szabaddá tenni. Ezt követően a tiszti főorvos részletekbe menően ismertette, hogy akár a betegek más kórházba való áthelyezésével, akár a beteg hazaküldésével is felszabadíthatnak ágyakat, ám minden esetben orvosszakmai grémium dönt szigorú szempontok megvizsgálása után.

A tiszti főorvos kitért rá, a szociális intézményekben országos ellenőrzéseket tartanak, melyet a magas létszámú intézményekkel kezdtek meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány segítséget nyújt a szociális intézményeknek, akár védőeszközökkel is. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti munkatársa arról tájékoztatott, az önkormányzatok húsvéti egyéni rendelkezései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ezért emlékeztetett, április 18-án 0 órától 19-én éjfélig az önkormányzatok saját hatáskörben hozhatnak döntést a közterületek használatáról. Később hozzátette, az önkormányzatok csak szigorításokat hajthatnak végre.

Kiss Róbert ismertette, eddig 11705 figyelmeztetést, 4801 helyszíni bírságot adtak ki, emellett 4000 szabálysértési eljárást indítottak. Ezután elmondta, április 16-án öt járattal 53,4 tonnányi védőfelszerelés érkezett Pekingből, ezeket az eszközöket pedig tizenhét budapesti és 43 vidéki kórház között osztják ki. Az alezredes megemlítette, a kórházakban tíz napra előre vannak védőfelszerelések, melyeket a kórházparancsnokok ellenőriznek és osztanak szét.

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy az elmúlt napokban több alkalommal is csökkent a hazósági házi karanténban megfigyeltek száma. Kifejtette, ez amiatt van, mert a március 11. után külföldről hazaérkezők letöltötték a tizennégy napos karantént, ám 12401 esetben továbbra is alkalmazzák a hatósági karantént, melyeket immár több mint 226 ezer alkalommal vizsgáltak.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email